Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Tajomné ruské rádio už 40 rokov vysiela zvuk, pri ktorom tuhne krv v žilách: Je to Putinova zázračná zbraň?
Zdielať na
Tech

Tajomné ruské rádio už 40 rokov vysiela zvuk, pri ktorom tuhne krv v žilách: Je to Putinova zázračná zbraň?

Zdroj: Pixabay

Tajomstvo rádia MDZhB, známeho ako Buzzer, zatiaľ nie je vyriešené.

Ruská rozhlasová stanica MDZhB údajne vysiela od roku 1982 a ak veriť fámam, tak jej ústredie sídli na tajomnom, zdanlivo opustenom mieste neďaleko Petrohradu, uprostred močiara. Dôvod, prečo je vysielač, tiež známy ako Buzzer, taký záhadný, je ten, že celý deň bez prestávky vydáva zvuk, z ktorého tuhne krv v žilách, ktorý je občas prerušený zvukom s vyššou frekvenciou a každých pár dní muž alebo žena hovorí zvláštne, nesúvislé slová v ruštine.

Táto záležitosť zdanlivo nemá žiadny význam, ale môže ukrývať niečo oveľa nebezpečnejšie – najmä, ak si uvedomíme, že vysielač môže počúvať ktokoľvek na svete.

Hovorí sa, že Buzzer prevádzkuje ruská armáda, ale to sa nikdy nepotvrdilo, najmä nie oficiálne, aj keby to nebolo prekvapujúce. Podľa odborníkov nie je vo vysielanom šume žiadna interpretovateľná informácia, to však neznamená, že nie je nejakým spôsobom dôležitá – práve naopak: počas vojny môže byť vážnym strategickým nástrojom a zbraňou v rukách ruského prezidenta Putina.

Podľa niektorých je Buzzer takzvané zariadenie „Dead Hand“, čo znamená, že neustále vydáva hluk. Ak sa z nejakého dôvodu preruší – či už pri strate Putinových životných funkcií alebo po možnom nukleárnom útoku – systém automaticky spustí „odvetnú“ reakciu. Rusi sa neraz vyhrážali, že ak prehrajú, tak zomrú všetci, takže je dosť možné, že mali na mysli niečo podobné.

Je to však len predpoklad, keďže o bzučiaku nemožno s istotou vedieť takmer nič. Je tiež možné, že hluk nejakým spôsobom obsahuje informácie, ktorými medzi sebou ruskí agenti na celom svete komunikujú. Ale, samozrejme ,je tiež možné, že to naozaj nemá žiadny význam a ľudia v tom vidia len zlovestné veci.

V januári bolo údajne jeho vysielanie hacknuté a Buzzer hral mega hit „Gangnam Style“ a jeden spektrálny analyzátor ukázal, že medzi signálmi sa nachádza aj meme „troll face“ – no táto „anomália“ netrvala dlho.

Živé vysielanie MDZhB, teda Buzzeru, si môžete vypočuť tu:

Súvisiace články