Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Už 900 dní nad nami krúži vojenská vesmírna loď: USA jej účel taja
Zdielať na
Tech

Už 900 dní nad nami krúži vojenská vesmírna loď: USA jej účel taja

Zdroj: Pixabay

Malé bezpilotné vesmírne lietadlo americkej armády vytvorilo rekord, nad hlavami nám krúži už viac ako 900 dní. Predchádzajúci rekord bol 780 dní a zdá sa, že kozmická loď s názvom X-37B sa ešte nedotkne zeme.

Misia raketoplánu Space Division je neznáma, no začala sa 17. mája 2020, keď raketoplán odštartoval z Mysu Canaveral. Mimochodom, doterajší rekord držalo letectvo, ale teraz je isté, že jeho rekord 780 dní padol.

Najšokujúcejšie na misii je, že je úplne tajná, takmer nič sa o nej nevie. Existujú však teórie o tom, čo by mohol vesmírny koráb nad nami robiť: podľa niektorých sa testujú pozorovacie systémy, iní tvrdia, že Američania experimentujú s umiestnením satelitov na nižšiu obežnú dráhu.

Vesmírne lietadlo X-37B.

taskandpurpose.com

"Misia bude obsahovať dôležitejšie experimenty ako ktorýkoľvek predchádzajúci let, vrátane NASA. Budeme tiež skúmať reakciu okolitého vesmírneho žiarenia a prenos rádiofrekvenčnej mikrovlnnej energie slnečnej energie na Zem,"

- uviedla Barbara Barrett, vtedajšia ministerka vzdušných síl, v máji 2020 a dodala, že presné ciele kozmickej lode sú utajené.

X-37B je napájaný lítium-iónovými batériami, jeho úplne prvý let v roku 2010 trval 224 dní, po ktorých sa životnosť jeho orbitálnej kapacity zvýšila. Nekorunovaným kráľom bezpilotných vesmírnych prostriedkov sú USA, hoci aj Čína má vlastnú, menšiu vesmírnu loď, ktorá je momentálne na obežnej dráhe. 

Zatiaľ nie je známe, kedy sa misia Space Division skončí, po misii sa možno dozvieme viac o skutočných cieľoch záhadnej vesmírnej lode.

Súvisiace články