Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Nad Kyjevom sa nachádza množstvo UFO: Tvrdia ukrajinskí astronómovia
Zdielať na

Nad Kyjevom sa nachádza množstvo UFO: Tvrdia ukrajinskí astronómovia

Zdroj: Wikimedia

Ukrajinskí astronómovia spoločne s NASA a Pentagonom skúmali oblohu nad Kyjevom a získali „bizarný“ výsledok.

 Dá sa povedať, že ide o zatiaľ najprekvapivejšiu kombináciu roka, v ktorom sa čoraz populárnejší (a čoraz tajnejší) výskum UFO dostáva do nečakaného konfliktu s ukrajinskou vojnou. Hoci niekoľko otázok zostáva stále nejasných, isté je, že ukrajinskí astronómovia na žiadosť NASA a so zapojením Pentagonu začali monitorovať oblohu nad Kyjevom, o ktorej sa domnievajú, že je plná neidentifikovateľných lietajúcich objektov, a to hneď dvoch typov, uvádza Motherboard.

Samozrejme, nie je prekvapujúce, že počas vojny lieta na oblohe množstvo vecí, ale aj výskumníkov prekvapilo neskutočné množstvo neidentifikovaných lietajúcich objektov, ktoré boli identifikované nad hlavným mestom. Toto všetko uvádza predtlačová štúdia podporovaná Hlavným astronomickým observatóriom v Kyjeve a Ukrajinskou akadémiou vied. Názov štúdie: Neidentifikované letecké javy I (Unidentified aerial phenomena I). Pozorovania pochádzajú zo spomínaného observatória v Kyjeve a z pozorovaní uskutočnených v obci Vinarivka, ktorá sa nachádza južne od Kyjeva. Podľa autorov príspevku observatóriá lovili UFO na príkaz NASA.

Ešte prekvapivejšie je, že štúdia identifikuje hneď dva typy UFO: prvý typ, fantóm (phantom), je „úplne čierne teleso, ktoré nevyžaruje žiadne žiarenie a pohlcuje všetko žiarenie, ktoré naň dopadá“. Ďalším typom sú takzvané „cosmics“, ktoré sú na rozdiel od fantómov obzvlášť jasné, čo znamená, že sú jasnejšie ako obloha, ktorá slúžila ako ich pozadie na obrázkoch. Mimochodom, tieto UFO sú také rýchle, že ich možno len ťažko odfotografovať. V článku je presne uvedené:

„Vidíme ich všade. Pozorujeme značné množstvo objektov, ktorých povaha je nejasná.“

Vedci tiež dodávajú, že oko nezaznamená javy trvajúce menej ako jednu desatinu sekundy a na rozpoznanie aspoň jednej udalosti potrebujeme štyri desatiny sekundy. Tieto objekty sú také rýchle, že pre ne bolo potrebné vyvinúť špeciálny kamerový systém – v podstate boli prerobené dve stanice na pozorovanie meteorov: jedna v Kyjeve a druhá v obci Vinarivka. V prípade systému používaného výskumníkmi bol expozičný čas kratší ako 1 ms a snímková frekvencia nebola menšia ako 50 Hz - to bolo potrebné na pozorovanie.

Obe stanice sa nachádzajú vo vzdialenosti 120 kilometrov od seba, takže vedci mohli vykonať niekoľko meraní podivných objektov. Štúdia mimochodom neponúka vysvetlenie, čo presne by tieto objekty mohli byť, len popisuje pozorovania, ktoré sú viac než prekvapivé: tieto lode (ako ich štúdia nazýva) možno pozorovať jednotlivo alebo v skupinách, dokonca aj v „lietajúcich letkách“ s rýchlosťou otáčania 3-15 stupňov za sekundu (v prípade lietadiel je toto číslo 3). Fantómy boli pozorované v troposfére vo vzdialenosti 10-12 km - ich veľkosť bola odhadnutá na 3-12 metrov a rýchlosť na 15 km/s, čo je 54-tisíc km/h.

Ak začneme trochu počítať, táto rýchlosť je obzvlášť zaujímavá: rýchlosť šírenia zvuku vo vzduchu je 340 m/s alebo 1224 km/h – päťnásobok (6120 km/h) je hypersonická rýchlosť. Týchto 54 000 km/h je však 44-násobok rýchlosti zvuku – len pre predstavu: ruská experimentálna klzáková strela Avangard je najrýchlejšou hypersonickou konštrukciou, akú poznáme – no aj táto dokáže letieť „len“ 27-násobnou rýchlosťou zvuku.

Vedci teda v štúdii o UFO nešpekulujú, len uvádzajú, že ich pôvod je neznámy. Otázky Motherboardu vedúci výskumník nekomentoval.

Súvisiace články