Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Nový anténny systém sľubuje objaviť život mimo Zeme
Zdielať na

Nový anténny systém sľubuje objaviť život mimo Zeme

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako Rusi zachytili tajomný signál z vesmíru.

Tím vedcov by mal skenovať 2800 galaxií a hľadať signály vysielané inteligentným životom.

Ľudstvo už dlho hľadá odpoveď na otázku, či sme vo vesmíre sami, alebo či existuje inteligentný život mimo Zeme. Na túto otázku je veľmi ťažké odpovedať kvôli obrovským vzdialenostiam vo vesmíre, ale tím vedcov sa o to teraz opäť pokúša.

Vedci z Inštitútu SETI, Výskumného centra SETI v Berkeley a Medzinárodného výskumného centra rádioastronómie vytvorili Murchison Widefield Array, anténnu sieť na západe Austrálie, ktorá na pozorovanie využíva 4096 jednotiek. Vyzerá to ako kovové pavúky usporiadané do mriežok, takže to možno nie je také veľkolepé ako obrovské rádiové antény pohybujúce sa v rovnakom čase, ale aj tak je to skvelý spôsob pozorovania hlbokého vesmíru.

Vedci hľadajú signály zo vzdialených galaxií, ktoré naznačujú, že tam môžu žiť vyspelé formy života s pokročilou technológiou. Podľa článku uverejneného na preprintovom serveri arXiv by sústava mohla pokrývať celkovo 2800 galaxií. Podľa štúdie vedci doteraz skúmali najmä hviezdy v rámci Mliečnej dráhy, ktoré sú od Zeme vzdialené 4 až 100 tisíc svetelných rokov, ale vzdialené galaxie sú vzdialené 2 až 30 miliónov svetelných rokov. To poukazuje na veľkú zmenu rozsahu oproti predchádzajúcim hľadaniam, uvádza Gizmodo.

Podľa inštitútu SETI, aby mimozemská civilizácia z inej galaxie mohla vyslať správu, ktorú by bolo možné prijať na Zemi, technológia tejto civilizácie by musela byť dostatočne vyspelá na to, aby mohla využívať svoju hostiteľskú hviezdu alebo viacero hviezd ako zdroj energie.

Súvisiace články