Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Rozlúštená správa z vesmíru: 50 rokov stará záhada vyriešená
Zdielať na

Rozlúštená správa z vesmíru: 50 rokov stará záhada vyriešená

Pozrite si tiež archívne video o signáli z vesmíru, ktorý zachytili Rusi.

Už desaťročia fascinuje záujemcov o túto tému.

Záhadný rádiový signál z vesmíru, signál „Wow!“, vzbudil 15. augusta 1977 pozornosť celého sveta. Signál, ktorý trval 72 sekúnd, zachytil rádioteleskop Big Ear na Štátnej univerzite v Ohiu a odvtedy je záhadou. Veľa sa špekulovalo o tom, že by mohol byť mimozemského pôvodu, keďže signál bol nezvyčajne silný a jasný. Teraz však vedci konečne rozlúštili skutočný pôvod signálu.

Podľa najnovšieho výskumu bol signál „Wow!“ výsledkom úplne prirodzeného astrofyzikálneho javu. Výskumníci sa domnievajú, že signál spôsobili rádiové vlny z vodíkového mraku, ktoré vyvolala zriedkavá astronomická udalosť, ako napríklad magnetar alebo gama záblesk. Magnetary, čo sú neutrónové hviezdy s extrémne silným magnetickým poľom, môžu produkovať krátke záblesky intenzívnej energie. Tieto energetické výbuchy môžu ovplyvniť vodíkové mračná a viesť k náhlemu zjasneniu mračien, ktoré možno zaznamenať pozemskými rádioteleskopmi.

​Nový výskum vychádza z údajov zozbieraných observatóriom Arecibo v rokoch 2017 až 2020, ktoré ukázali podobné, aj keď menej intenzívne signály v blízkosti vodíkovej čiary. Tieto nové pozorovania, ktoré viedlo Laboratórium pre obývateľnosť planét v Portoriku, boli veľmi presné a potvrdili, že signály ako signál „Wow!“ existujú a majú prirodzený pôvod.

Výskumníci vysvetlili, že zvláštnosť signálu „Wow!“ bola spôsobená priestorovou zhodou: zdroj, vodíkový oblak a pozemský pozorovateľ boli dokonale zladené, čo je mimoriadne zriedkavý jav. To vysvetľuje, prečo bol signál taký intenzívny a prečo sa odvtedy nepodarilo reprodukovať signál takej sily a jasnosti. Hoci sa zdroj nepodarilo presne určiť, vedci sú presvedčení, že identifikáciou mechanizmu, ktorý stojí za týmto javom, urobili ďalší dôležitý krok k pochopeniu rádioastronómie a vesmíru.

Tento objav je tiež významným míľnikom pre výskum SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence - hľadanie mimozemskej inteligencie), pretože poukazuje na to, ako ľahko možno prirodzené signály nesprávne interpretovať ako správy od mimozemských civilizácií. Signál „Wow!“ je teraz jednoznačne súčasťou záhadných, ale prirodzených javov vo vesmíre a pomôže vedcom lepšie pochopiť vzťah medzi rádiovými vlnami a vesmírnymi udalosťami.

Súvisiace články