Zatiahnuté
15°
Bratislava
Viera
5.10.2024
Zachytili nezvyčajný rádiový signál zo vzdialeného vesmíru
Zdielať na

Zachytili nezvyčajný rádiový signál zo vzdialeného vesmíru

Pozrite si tiež archívne video o ďalšom záhadnom signáli z vesmíru.

Aj astronómovia si mysleli, že je na ňom niečo veľmi zvláštne, nie náhodou ho začali skúmať.

Obrovské rádioteleskopy prehľadávajú vesmír, a hoci už nejaký čas pátrame v nekonečne po známkach inteligentného mimozemského života, zatiaľ sa nám podarilo zachytiť len niekoľko správ, ktoré astronómov naozaj zaujali.

Jedným z nich bol takzvaný rádiový signál "Wow!" zachytený 15. augusta 1977, ktorého objav sa spája s Dr. Jerrym R. Ehmanom. Podľa tohto výskumníka vlastnosti signálu naznačovali, že by ho mohla vysielať vyspelá mimozemská civilizácia, pretože sa úplne líšil od všetkého, čo bolo predtým pozorované. Signál bol zachytený na niečo viac ako minútu, a hoci je jeho lokalizácia otázna, odvtedy ho SETI, ktoré pátra po stopách mimozemského života vo vesmíre, nezaznamenalo.

Zdroj novo zachyteného signálu však bol identifikovaný ako pochádzajúci z neutrónovej hviezdy, konečného produktu supernovy, čo sú mimoriadne husté a malé, extrémne rýchlo rotujúce nebeské telesá, ktoré vysielajú svoje impulzy do vesmíru stovkami otáčok za sekundu.

Táto neutrónová hviezda, ASKAP J1935+2148, vzdialená 15 600 svetelných rokov, to však robí príliš pomaly, pričom každých 53,8 minúty vysiela dlhší a potom kratší rádiový záblesk.

"Je veľmi nezvyčajné, aby sa neutrónová hviezda takto správala, skutočnosť, že sa signál opakuje takou pomalou rýchlosťou, je zvláštna."

- hovorí Dr. Manisha Caleb z Astronomického inštitútu Univerzity v Sydney.

"Tento objav nás môže prinútiť prehodnotiť desaťročia staré predstavy o neutrónových hviezdach alebo bielych trpaslíkoch."

Taktiež si myslí, že je možné, že objav nie je neutrónovou hviezdou, ale bielym trpaslíkom s veľmi silným magnetickým poľom. Očakáva sa, že odpovede na túto otázku čoskoro prinesú ďalšie štúdie

Súvisiace články