Oblačno
16°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Tajomné signály z vesmíru: Ich riešenie trvalo mesiace
Zdielať na

Tajomné signály z vesmíru: Ich riešenie trvalo mesiace

Pozrite si tiež archívne video o tom ako sonda Voyager-1 opustila slnečnú sústavu

Dlho sa zdalo, že riešenie problému sa nenájde, ale vedcom z NASA sa to nakoniec podarilo.

Už 47 rokov sa historická sonda NASA Voyager-1 rúti vesmírom, ale v posledných mesiacoch narazila na nečakanú poruchu. Vedci z vesmírnej agentúry konečne prišli na to, čo je za problémom, a konečne opäť dostávajú zo sondy zmysluplné rádiové signály.

Prvýkrát po piatich mesiacoch sonda Voyager-1 poslala na našu planétu použiteľné údaje o stave svojich palubných technických systémov, uviedlo Laboratórium prúdového pohonu NASA. Inžinieri však ešte musia opraviť softvér, ktorý umožní sonde opäť poskytovať použiteľné vedecké údaje.

VOYAGER-1 SA V SÚČASNOSTI NACHÁDZA PRIBLIŽNE 24 MILIÁRD KILOMETROV OD ZEME A SIGNÁLY Z MEDZIHVIEZDNEHO PRIESTORU SA NA ZEM VRACAJÚ NIE MENEJ AKO 22,5 HODINY A ROVNAKÝ ČAS TRVÁ, KÝM SONDA ZAZNAMENÁ ODPOVEĎ OD RIADIACICH PRACOVNÍKOV MISIE.

Inžinieri si prvýkrát všimli, že s Voyagerom 1 niečo nie je v poriadku, 14. novembra 2023, keď sonda zrazu začala vysielať prúd nezmyselných údajov namiesto obvyklých vedeckých a technických údajov.

Začiatkom marca, po troch mesiacoch práce, tímy inžinierov NASA zistili, že problém súvisí s jedným zo systémov palubného počítača Voyageru-1, nazývaným "subsystém letových údajov", ktorý je nevyhnutný na zmysluplné vysielanie signálov.

Ukázalo sa, že ide o chybný čip, ale nakoniec sa našlo riešenie, ktoré problém odstránilo, a ľudská sonda, ktorá je najďalej od Zeme, po piatich mesiacoch konečne posiela zmysluplné dátové pakety. Radosť NASA je plne pochopiteľná, ale vedci majú pred sebou ešte veľa práce na prekonanie zostávajúcich problémov.

LEN NA ILUSTRÁCIU, AKO ĎALEKO SA SONDA, KTORÁ BOLA VYPUSTENÁ V ROKU 1977, DOSTALA:

 

Súvisiace články