Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Väznice budúcnosti: Trest odňatia slobody sa skráti na minúty
Zdielať na

Väznice budúcnosti: Trest odňatia slobody sa skráti na minúty

Zdroj: FreePik

Je úžasné, čo vedci dokážu s najnovšími technologickými vymoženosťami.

Je nesporné, že smerujeme do budúcnosti, aj keď to mnohých ľudí desí. A ak budete čítať ďalej, pravdepodobne sa začnete báť aj vy. Vedci teraz načrtli myšlienku väzenia budúcnosti, ktoré by mohlo skrátiť trest odňatia slobody zločinca z rokov alebo dokonca desaťročí na obyčajné minúty.

Vyvinuli technológiu s názvom „Cognify“, ktorá využíva umelú inteligenciu a mozgové implantáty, aby pomohla zločincom rýchlo pocítiť vinu a dôsledky ich činov. To by mohlo skrátiť tresty odňatia slobody na minúty.

Táto technológia by v podstate vytvorila umelé spomienky v mysli páchateľa, ktoré by zobrazovali pohľad jeho obete. Jedným z možných aspektov futuristického systému by bolo zariadenie podobné VR, ktoré by zobrazovalo video zločinu spáchaného páchateľom vytvorené umelou inteligenciou.

To by sa potom mohlo skombinovať s mozgovým implantátom, ktorý by vyvolal pocity ľútosti alebo viny - emócie, ktoré by napríklad vrah nikdy prirodzene nezažil. Hashem Al-Ghaili, tvorca tohto konceptu, má s touto technológiou veľké plány, pretože verí, že účinky terapie by v mysliach zločincov vytvorili trvalé spomienky.

Hoci väčšina ľudí verí, že väzenie odrádza zločincov od páchania nových trestných činov, na túto tému bolo vypracovaných viac ako sto štúdií, z ktorých všetky naznačujú, že to tak nie je. Vedci teda chcú, aby sa zločinci poučili zo svojej minulosti a aby ich umelo vytvorené spomienky odradili od páchania ďalších trestných činov.

Súvisiace články