Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Vedci použili novú metódu na skúmanie Turínskeho plátna
Zdielať na

Vedci použili novú metódu na skúmanie Turínskeho plátna

Pozrite si tiež archívne video o Turínskom plátne na Slovensku.

Vyjde konečne najavo pravda o legendárnej relikvii?

Takzvané Turínske plátno, ktoré mnohí považujú za Ježišov pohrebný rubáš, sa po výsledkoch nedávnej talianskej štúdie opäť stalo predmetom vedeckej diskusie. Vedci z Inštitútu kryštalografie talianskej Národnej rady pre výskum použili na preskúmanie tkaniva rubáša novú techniku, širokouhlé röntgenové skenovanie (WAXS), a dospeli k záveru, že rubáš by mohol byť starý takmer dvetisíc rokov, čo je časovo blízko k životu Ježiša Krista.

Vedci preskúmali malé fragmenty tkaniva rubáša a zistili, že vzor rozkladu celulózy v tkanive je podobný ako v prípade iných ľanových tkanín objavených v Izraeli z 1. storočia pred Kristom. Tento objav výrazne zvyšuje pravdepodobnosť, že rubáš mohol byť skutočne pohrebným rubášom Ježiša Krista. Hoci predchádzajúca rádiouhlíková štúdia z roku 1988 datovala rubáš do stredoveku, súčasný výskum spochybňuje jej spoľahlivosť a uvádza, že kontaminácia vzoriek mohla vtedy skresliť výsledky.

Nový výskum by mohol poskytnúť ďalšie dôkazy o pravosti Turínskeho plátna, ktoré je už stáročia predmetom sporov. Hoci vedecká komunita je stále rozdelená v otázke pôvodu rubáša, použitie širokouhlého rozptylu röntgenového žiarenia (WAXS) ponúka jedinečnú možnosť určiť presný vek tkaniva. Táto technika umožňuje vedcom pozorovať jemné detaily, ktoré predtým neboli zistiteľné, a tieto údaje potvrdzujú tvrdenia o ranom pôvode rubáša. Na definitívne stanovenie pravosti rubáša sú však potrebné ďalšie štúdie.

Súvisiace články