Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Elektrinu by na Zem mohla vysielať vesmírna loď so solárnymi panelmi
Zdielať na

Elektrinu by na Zem mohla vysielať vesmírna loď so solárnymi panelmi

Zdroj: FreePik

Americká spoločnosť Virtus Solis by vo vesmíre zostavila solárny panel s priemerom jeden kilometer.

Myšlienka využitia solárnych panelov vo vesmíre na prenos energie z vesmírnych sond späť na Zem má veľký potenciál. Riešenie by pomohlo v boji proti globálnemu otepľovaniu tým, že by sa na planéte produkovalo menej energie, a tým aj menej skleníkových plynov v atmosfére. 

Teraz na trh vstúpil nový hráč. Americká spoločnosť Virtus Solis by tiež vyrábala solárnu energiu vo vesmíre pomocou solárnych panelov, ale namiesto stavby vlastnej vesmírnej lode by využila najväčšiu vesmírnu loď Starship spoločnosti SpaceX.

Výber spoločnosti SpaceX nebol náhodný, keďže zakladateľ Virtus Solis John Bucknell bol v minulosti raketovým inžinierom tejto spoločnosti. V roku 2019 založil vlastnú spoločnosť a odvtedy vyvíja tento koncept.

Plán je využiť Starship na vypúšťanie obrovských sústav solárnych panelov do vesmíru. Tie by potom demontovali menšie roboty, tiež vybavené solárnymi panelmi, a zmontovali by ich do panelu s priemerom približne 1 km. Keďže každý panel by bol schopný dodať 1 kW energie, konečným výsledkom by bolo veľmi významné množstvo energie dopravenej na Zem.

Spoločnosť odhaduje, že na pokrytie celej Zeme by bolo potrebných len 16 takýchto panelov. Energia by sa prenášala do špeciálneho prijímača.

Kľúčom k uskutočniteľnosti je, že SpaceX používa opakovane použiteľné vesmírne lode. Do jednotiek sa dá naložiť kilogram nákladu za 3 000 dolárov. To stále nie je lacné, ale spoločnosť prisľúbila, že v budúcnosti bude táto cena až 10 USD/kg. Bucknell tvrdí, že keď cena klesne pod 200 USD/kg, oplatí sa inštalovať solárne panely.

Plán je zrealizovať tento projekt do konca desaťročia.

Súvisiace články