Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Zabudnite na GPS: Prichádza tisíckrát presnejší systém
Zdielať na

Zabudnite na GPS: Prichádza tisíckrát presnejší systém

Pozrite si tiež archívne video o mapách a GPS.

Už čoskoro budete môcť navigovať aj v prípade, že z nejakého dôvodu nie je dostupný signál GPS. A oveľa presnejšie.

Satelitný systém GPS je už dlho základným systémom pre navigáciu v teréne a ľudia ho dnes považujú takmer za samozrejmosť. Jeho význam ešte zvýšila skutočnosť, že na navigáciu sa teraz môžu používať aj smartfóny, ktoré majú čipy GPS.

V smartfónoch, inteligentnom príslušenstve a okuliaroch pre virtuálnu realitu sa však nachádza ďalší zaujímavý čip: snímač na sledovanie pohybu. Monitoruje pohyb a polohu zariadenia a na jednoduchom príklade zistí aj to, kedy telefón otočíte. Môžete tak napríklad prepínať medzi zobrazením v stoji alebo v náklone.

Väčšie, presnejšie a podstatne drahšie verzie tejto technológie pomáhajú navigovať lode, lietadlá a iné vozidlá, samozrejme, s pomocou GPS. Vedci však chcú minimalizovať závislosť od satelitov na určovanie polohy, preto sa snažia vyvinúť presné snímače pohybu, ktoré by sa dali použiť na navigáciu.

V skutočnosti takéto senzory už existovali - a boli tisíckrát presnejšie ako súčasné navigačné zariadenia -, ale jediným problémom bolo, že zaberali veľkosť nákladného auta.

Dobrou správou je, že výskumníci zo Sandia National Laboratories našli riešenie problému s veľkosťou: použili kremíkové fotonické komponenty mikročipov na techniku kvantového snímania nazývanú atómová interferometria. Na prvý pohľad to znie zložito, ale v podstate ide o veľmi presný spôsob merania zrýchlenia.

Ako uvádza TechXplore, je to ďalší míľnik na ceste k vývoju kvantového kompasu, ktorý umožní navigáciu na miestach, kde nie je signál GPS.

Príkladom môže byť vojnová zóna, kde nepriateľ zámerne ruší signály satelitných navigačných systémov.

Vedci publikovali svoje výsledky vo vedeckom časopise Science Advances a opísali kremíkový fotonický modulátor, ktorý je základom riešenia. Ide o zariadenie, ktoré usmerňuje svetlo cez mikročip.

Keďže je menší a jednoduchší ako existujúce riešenia, výroba takéhoto modulátora je aj výrazne lacnejšia - môžu sa vyrábať rovnakým postupom ako akýkoľvek iný počítačový čip. Preto neexistuje žiadna prekážka pre masovú výrobu.

Zatiaľ nie je známe, kedy bude táto novinka, ktorá má priniesť revolúciu v navigácii, pripravená na výrobu.

Súvisiace články