Skoro jasno
19°
Bratislava
Cyril, Metod
5.7.2024
Objavili mach, ktorý dokáže prežiť na Marse
Zdielať na

Objavili mach, ktorý dokáže prežiť na Marse

Pozrite si tiež archívne video o simulovanej misii na Mars.

Vedci z Čínskej akadémie vied tvrdia, že tento mach by sa mal ako prvý dostať na Mars, pretože by mohol pomôcť pripraviť planétu na prežitie iným rastlinám.

Názov machu Syntrichia caninervis je pravdepodobne málo známy, ale ide o veľmi zvláštny druh, ktorý žije v Antarktíde, ako aj v Mohavskej púšti. Jeho schopnosť prežiť v takýchto extrémnych podmienkach by mohla byť dobrou správou pre budúce cestovanie do vesmíru: vedci z Čínskej akadémie vied sa domnievajú, že mach dokáže odolať extrémnym podmienkam na Marse vrátane vysokej úrovne radiácie, stálych teplôt pod bodom mrazu a sucha.

Podľa denníka The Guardian sa vedci domnievajú, že ide o prvú štúdiu, ktorá predstavuje rastliny rastúce na Marse vonku, a nie v skleníku. Odborník na machy z Floridskej univerzity Stuart McDaniel, ktorý sa na štúdii nepodieľal, sa domnieva, že jednou z najdôležitejších otázok pre akúkoľvek dlhodobú vesmírnu misiu je, aké rastliny dokážu prežiť cestu, keďže rastliny sú účinné pri premene oxidu uhličitého a vody na kyslík a sacharidy. Tieto dve látky potrebuje človek na prežitie. Hoci Syntrichia caninervis nie je jedlá, má iné užitočné vlastnosti. Napríklad dokáže časom premeniť pôdu tak, aby na nej mohli žiť iné rastliny.

Čínski vedci v časopise The Innovation uvádzajú, že mach bol schopný nielen regenerovať, ale aj rásť po tom, čo bol vystavený silnému stresu. Dokázal vydržať päť rokov pri teplote -80 stupňov Celzia a 30 dní pri teplote -196 stupňov Celzia a mierne žiarenie mu dokonca prospelo, pretože mu pomohlo rásť.

Tím potom zostrojil kontajner, ktorý simuloval podmienky na Marse. Ukázalo sa, že mach nielenže prežil toto prostredie, ale bol schopný regenerácie. V budúcnosti by vedci chceli otestovať znášanlivosť rastliny na Marse a na Mesiaci.

McDaniel povedal, že je to významný objav, že mach dokáže odolať takýmto extrémnym podmienkam, ale nemyslí si, že by mohol pozemštiť Mars.

Wieger Wamelink, vedec z Wageningenskej univerzity, hovorí, že štúdia je sporná, pretože čínski výskumníci netestovali mach na marťanskej pôde a rastlina bola regenerovaná v pozemských podmienkach. Napriek tomu je myšlienka, že rastlina by mohla prežiť drsné podmienky Marsu, mimoriadne vzrušujúca a otázkou je, nakoľko by genetická modifikácia mohla jej šance ešte zvýšiť.

Súvisiace články