Skoro jasno
22°
Bratislava
Tadeáš
25.6.2024
Facebook a Instagram chystajú niečo znepokojujúce
Zdielať na

Facebook a Instagram chystajú niečo znepokojujúce

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako Facebook zrušil Blahovu stránku.

Meta by rada používala osobné údaje na trénovanie umelej inteligencie. Na technologického giganta, ktorý stojí za viacerými populárnymi platformami už bola podaná sťažnosť.

Rakúska skupina na ochranu práv NOYB vo štvrtok vyzvala medzinárodné orgány na ochranu údajov, aby okamžite podnikli kroky proti americkému internetovému gigantu Meta po tom, ako spoločnosť plánuje používať osobné údaje používateľov v Európskej únii na vývoj svojej umelej inteligencie.

Skupiny na ochranu práv uviedli, že nové spracovanie údajov o umelej inteligencii spoločnosti Meta nadobudne účinnosť 26. júna a umožní spoločnosti používať dlhoročné osobné záznamy, fotografie a údaje o sledovaní používateľov pre svoju novú technológiu umelej inteligencie.

NOYB už podala 11 sťažností proti spoločnosti Meta a požiadala orgány na ochranu údajov v Rakúsku, Belgicku, Francúzsku, Nemecku, Grécku, Taliansku, Írsku, Holandsku, Nórsku, Poľsku, Španielsku a Rakúsku, aby začali mimoriadne konanie proti spoločnosti v súvislosti s nadchádzajúcimi zmenami v spracúvaní údajov.

Spoločnosť Meta odmietla kritiku NOYB s odvolaním sa na príspevok na blogu z 22. mája, v ktorom uviedla, že umelá inteligencia bude používať verejne dostupné a autorizované údaje, ako aj informácie, ktoré ľudia verejne zdieľali na sociálnych sieťach spoločnosti.

Podľa správy pre používateľov však Meta môže aj naďalej spracovávať informácie o ľuďoch, ktorí síce nepoužívajú jej produkty a služby, ale objavia sa na obrázku zdieľanom registrovaným používateľom alebo sú spomenutí v príspevku.

„Sme presvedčení, že náš prístup je v súlade so zákonmi o ochrane údajov a v súlade s tým, ako ostatné technologické spoločnosti vyvíjajú a zlepšujú svoje skúsenosti s umelou inteligenciou v Európe,“ uviedol zástupca spoločnosti Meta.

NOYB už podal niekoľko sťažností na spoločnosť Meta a ďalšie veľké technologické spoločnosti za porušenie všeobecného nariadenia Európskej únie o ochrane údajov (GDPR), ktoré môže viesť k pokutám až do výšky 4 percent celkového medzinárodného obratu spoločnosti.

Spoločnosť Meta sa v minulosti odvolávala na oprávnený záujem, keď chcela používať údaje používateľov na vývoj svojich modelov umelej inteligencie.

„Európsky súdny dvor už jasne rozhodol, že spoločnosť Meta nemá oprávnený záujem, ktorý by prevažoval nad právami používateľov na ochranu údajov, keď ide o reklamu,“ uviedol Max Schrems, zakladateľ spoločnosti NOYB.

"Spoločnosť sa snaží použiť rovnaké argumenty na vývoj svojho nemenovaného modelu umelej inteligencie. Zdá sa, že Meta opäť bezostyšne ignoruje rozhodnutia Európskeho súdneho dvora,“ poznamenal.

Súvisiace články