Polojasno
24°
Bratislava
Tadeáš
25.6.2024
Podarila sa premena ľudského mozgového tkaniva na procesor
Zdielať na

Podarila sa premena ľudského mozgového tkaniva na procesor

Zdroj: FreePik

Švajčiarska spoločnosť FinalSpark vytvorila prvý neuroprocesor na svete, od ktorého odborníci očakávajú, že by mohol priniesť revolúciu vo vývoji počítačov.

Podľa novej správy švajčiarsky startup FinalSpark vytvoril prvý procesor na svete založený na ľudskom mozgovom tkanive. Podľa vedeckého článku uverejneného v časopise Frontiers in Artificial Intelligence neuroplatforma obsahuje 16 organoidov, čo sú miniaturizované, zjednodušené verzie orgánu, ktoré sú umelo vytvorené tak, aby napodobňovali kľúčové funkčné, štrukturálne a biologické zložitosti daného orgánu.

Výskumníci spoločnosti FinalSpark v článku uvádzajú, že procesor spotrebuje miliónkrát menej energie ako bežný procesor. Ako príklad spoločnosť uviedla procesor GPT-3, ktorý stojí za veľkými jazykovými modelmi, ako napríklad ChatGPT. Ten by podľa výskumníkov potreboval 10 GWh energie, čo je 6 000-krát viac ako ročná spotreba priemerného Európana. Na porovnanie, ľudský mozog spotrebuje 20 W energie, takže procesor bežiaci na ľudskom mozgovom tkanive nespotrebuje veľa.

Ak je bioprocesor skutočne schopný energeticky úsporných funkcií, ktoré spomína FinalSpark, mohlo by to ukázať, aké užitočné môžu byť tieto novšie procesory na vykonávanie náročných úloh alebo tam, kde je nedostatok energie. Spoločnosť tvrdí, že procesor sa dokáže aj učiť a spracovávať informácie rovnako ako bežný ľudský mozog.

Samotný procesor je trojicou biológie, softvéru a hardvéru. Celkovo sa skladá zo štyroch polí, pričom v každom poli sú štyri organoidy.

Zatiaľ nie je známe, či je procesor škálovateľný alebo nie, ani ako si poradí s úlohami, ktoré si vyžadujú zdieľanú výpočtovú kapacitu.

Súvisiace články