Jasno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Funguje na svetlo a je nenapadnuteľný: Je tu nový druh procesora
Zdielať na

Funguje na svetlo a je nenapadnuteľný: Je tu nový druh procesora

Zdroj: FreePik

Výskumníci z Pensylvánskej univerzity vyvinuli nový druh procesora. Pracuje so svetlom namiesto elektriny, tvrdia, že je nenapadnuteľný a spotrebuje oveľa menej energie ako súčasné čipy.

Hoci ľudstvo už nejaký čas konštruuje superpočítače s neporovnateľne vyšším výkonom ako ich náprotivky spred niekoľkých desaťročí, stále sú založené na princípoch vytvorených v 60. rokoch 20. storočia (Hoci sa pracuje na kvantových počítačoch, do ich všeobecného využitia zostávajú ešte roky).

Nástup umelej inteligencie však vyvoláva potrebu stále väčšieho výpočtového výkonu, ktorý dnešné stroje dokážu obslúžiť len výrazným zvýšením svojej spotreby energie. Nader Enghata, vedec z Pennsylvánskej univerzity, a jeho tím sa preto rozhodli vyvinúť úplne nový procesor, uvádza portál Interesting Engineering.

Navrhli kremíkovo-fotonický (SiPh) čip, ktorý dokáže vykonávať matematické výpočty pomocou svetla. Tím, ktorý o svojej práci informuje vo vedeckom časopise Nature Photonics, tvrdí, že ide o najrýchlejšie zariadenie na prenos dát na svete, pričom kremík v ňom použitý zabezpečuje škálovateľnosť.

Výskumníci chceli vytvoriť procesor, ktorý by dokázal vykonávať vektorové násobenie matíc. Ide o bežnú matematickú výpočtovú metódu, ktorá sa široko používa na vývoj a prevádzku neurónových sietí.

Tím navrhol čip tak, aby sa svetlo mohlo šíriť len po priamke. Keďže jednotka dokáže vykonávať viacero výpočtov naraz, nie je potrebné ukladať údaje do pamäte, vďaka čomu je procesor prakticky nenapadnuteľný, pretože nemá žiadny vstupný bod.

Odborníci sa domnievajú, že jednotka by mohla nahradiť existujúce grafické procesory, ktoré sa dnes húfne používajú na vývoj a tréning umelej inteligencie. Výskumníci už skúmajú možnosť masovej výroby.

Súvisiace články