Jasno
22°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Čo majú spoločné roboty a Leonardo da Vinci? Budete prekvapení
Zdielať na

Čo majú spoločné roboty a Leonardo da Vinci? Budete prekvapení

Pozrite si tiež archívne video o tom, že roboty vytlačia mnohé profesie.

Záhadný robot Leonarda da Vinciho.

Výskumný tím z Kalifornskej univerzity urobil pri štúdiu zápisníkov Leonarda da Vinciho fascinujúci objav. Na stránkach Atlantického a Madridského kódexu našli návrh mechanického rytiera v životnej veľkosti, ktorý sa ukrýva v nemeckom brnení z 15. storočia.

Nadšenci a odborníci na robotiku sa čoskoro pustili do rekonštrukcie "robota". Väčšina rekonštrukcií však zobrazovala aj mechanické zariadenie v bruchu rytiera. Neskôr sa ukázalo, že toto zariadenie nebolo spojené s rytierom, ale bolo súčasťou hodín.

Da Vinciho "tikajúci robot" nefungoval doslova ako hodinový stroj, ale aj tak to bol pôsobivý pohľad. Pravdepodobne ho prvýkrát predstavili v roku 1495 na oslave milánskeho vojvodu Ludovica Sforzu. Rytier dokázal sedieť, stáť, dvíhať prilbu a pohybovať rukami. Samozrejme, jeho pohyby boli strnulé, ale nezabúdajte, že v zbroji z 15. storočia sa ani rytieri v tele nepohybovali ladne.

Hoci da Vinciho "robot", tajne ovládaný kladkou a lanom, zapôsobil na aristokratické publikum, poskytol aj funkčný dôkaz vynálezcovej inžinierskej geniality. Humanoidné roboty vyvinuté na vojenské účely sú dodnes fascinujúcim a obdiv vzbudzujúcim pohľadom. Tieto roboty sú dedičmi Leonardovho robotického vojaka, ktorí ožili vďaka spojeniu technológií dvadsiateho prvého storočia.

Je dôležité poznamenať, že robot Leonarda da Vinciho nebol samostatne pohyblivý. Systém kladiek a káblov mu umožňoval pohyb s pomocou externého operátora.

Vynález robota bol míľnikom v dejinách mechaniky. Geniálne a inovatívne myslenie Leonarda da Vinciho vydláždilo cestu pre rozvoj modernej robotiky.

Odkaz robota je cítiť aj dnes. Vojenské roboty, priemyselné roboty a humanoidné roboty existujú vďaka priekopníckej práci Leonarda da Vinciho. Dnes je na čele výskumu robotiky Elon Musk.

Súvisiace články