Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Revolučný prelom: Geneticky upravený orgán zvieraťa v ľudskom tele
Zdielať na

Revolučný prelom: Geneticky upravený orgán zvieraťa v ľudskom tele

Pozrite si tiež archívne video o ďalšom medzníku v transplantáciách.

Predtým takéto operácie neboli úspešné, nová technológia pomohla dosiahnuť prelom.

Chirurgovia v Bostone transplantovali obličku z geneticky modifikovaného prasaťa chorému 62-ročnému mužovi, čo je prvá takáto operácia. Ak bude tento prelom úspešný, poskytne nádej státisícom Američanov, ktorých obličky už nefungujú - a zatiaľ sú náznaky povzbudivé.

Obličky odstraňujú z krvi odpadové látky a prebytočnú tekutinu. Podľa lekárov z Massachusettskej všeobecnej nemocnice Mass General, začala nová oblička produkovať moč krátko po operácii minulý víkend a stav pacienta sa neustále zlepšuje. Muž už chodí po chodbách nemocnice a čoskoro by mohol byť prepustený.

Pacient je černoch a tento zákrok môže mať osobitný význam pre pacientov čiernej pleti, u ktorých je vysoký výskyt konečného štádia ochorenia obličiek.

"Nový zdroj obličiek by mohol vyriešiť ťažko riešiteľný problém v tejto oblasti - nedostatočný prístup k transplantácii obličiek pre pacientov z radov menšín,"

- povedal Dr. Winfred Williams, zástupca vedúceho oddelenia nefrológie v Mass General a hlavný lekár pacienta, ktorý sa zaoberá obličkami.

"Ak sa budú môcť vo veľkom transplantovať obličky z geneticky modifikovaných zvierat, dialýza sa stane zastaranou,"

- povedal Dr. Leonardo V. Riella, lekársky riaditeľ Mass General pre transplantáciu obličiek. Materská spoločnosť nemocnice, Mass General Brigham, vyvinula transplantačný program.

Viac ako 800 tisíc Američanov trpí zlyhaním obličiek a potrebuje dialýzu, procedúru, ktorá filtruje toxíny z krvi. Viac ako stotisíc ľudí je na zozname čakateľov na transplantáciu obličky od živého alebo mŕtveho ľudského darcu.

Okrem toho desiatky miliónov Američanov trpia chronickým ochorením obličiek, ktoré môže viesť k zlyhaniu orgánov.

Xenotransplantácia - transplantácia zvieracieho orgánu človeku - sa už desaťročia považuje za možné riešenie, ktoré by mohlo zabezpečiť oveľa väčšiu dostupnosť obličiek. Ľudský imunitný systém však odmieta cudzie tkanivo, čo spôsobuje život ohrozujúce komplikácie, a odborníci upozorňujú, že k dlhodobému odmietaniu môže dôjsť aj vtedy, keď sú darcovia dobre prispôsobení.

V posledných rokoch vedecký pokrok vrátane úpravy génov a klonovania priblížil xenotransplantáciu k realite a umožnil upraviť gény zvierat tak, aby boli orgány kompatibilnejšie a imunitný systém ich odmietal s menšou pravdepodobnosťou.

Oblička pochádza z prasaťa upraveného biotechnologickou spoločnosťou eGenesis, ktorá odstránila tri gény, ktoré zohrávajú úlohu pri možnom odmietnutí orgánu. Okrem toho bolo vložených sedem ľudských génov na zvýšenie kompatibility s ľuďmi. Ošípané sú nositeľmi retrovírusov, ktoré môžu infikovať ľudí, a spoločnosť tieto patogény tiež inaktivovala.

V septembri 2021 chirurgovia na NYU Langone Health v New Yorku pripojili obličku z geneticky modifikovaného prasaťa k človeku s mŕtvym mozgom a sledovali jej fungovanie a produkciu moču. Krátko nato vedci z Alabamskej univerzity v Birminghame oznámili, že vykonali podobný postup s podobnými výsledkami.

Chirurgovia z Marylandskej univerzity dvakrát transplantovali srdce z geneticky modifikovaných prasiat pacientom s ochorením srdca. Hoci v prvom prípade orgány fungovali a nezdalo sa, že by ich odmietli, obaja pacienti s pokročilým ochorením krátko nato zomreli, ale výsledky v New Yorku by mohli otvoriť úplne novú kapitolu v histórii transplantácie orgánov. 

Súvisiace články