Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pochádza zlato z Mesiaca? Tvrdia to nové výsledky výskumu
Zdielať na

Pochádza zlato z Mesiaca? Tvrdia to nové výsledky výskumu

Pozrite si tiež archívne video o roji meteoritov.

Vysvetlenie pôvodu kráterov na Mesiaci je veľmi vzrušujúce.

V posledných rokoch sa NASA a jej výskum teší obrovskej popularite, vrátane výskumu Marsu, ktorého dve hlavné postavy (Perseverance a marsovské vozidlo Curiosity) sa v priebehu rokov stali ikonami popkultúry, a dobývanie Mesiaca je späť s misiou Artemis.

Mesiac je kľúčovým hráčom, pretože môže veľa vysvetliť o Zemi a vzniku života na Zemi.

V minulosti sa uskutočnilo niekoľko štúdií, ktoré ukázali, že Mesiac sa v skutočnosti odtrhol od Zeme. Neskôr vedci našli aj indície, že zlato na Zemi pravdepodobne nie je pozemské, ale na našu planétu sa dostalo z vesmíru. Pred miliónmi rokov dopadol na Zem obrovský meteoritický roj a v ňom sa nachádzal tento materiál, ako aj materiály, ktoré mohli prispieť k rozvoju života.

Pás asteroidov medzi Marsom a Zemou je zdrojom meteoritickej búrky, ktorá kedysi dávno prišla na Zem. A tento roj meteoritov, ktorý priletel pred miliardami rokov, mohol ovplyvniť aj povrch Mesiaca a vytvoriť obrovské krátery. Časť z toho, čo mohlo priniesť život na Zem, sa sem podľa odborníkov a vedcov mohla dostať týmto spôsobom.

Vedci tiež predpokladajú, že tento meteoritický roj mohol priniesť uhlík, dusík, niektoré organické molekuly a dokonca aj samotnú vodu, ktorá je základným predpokladom života tu na Zemi. Predtým vesmírna sonda našla vo vesmíre aj molekuly kyslíka, čo dokazuje, že kyslík nemusí vzniknúť len v podmienkach na Zemi.

Teóriu však spochybnili tí, ktorí tvrdia, že zlato bolo vždy v zemskej kôre. Väčšina zlata bola rozpustená v magme, na povrch sa ho dostalo len veľmi malé množstvo. 

Súvisiace články