Jasno
18°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prvý komerčný hyperloop by mohol vzniknúť v Taliansku
Zdielať na

Prvý komerčný hyperloop by mohol vzniknúť v Taliansku

Pozrite si tiež archívne video o testovaní hyperloopu aj s ľuďmi.

Projekt Hyper Transfer sa oficiálne začal. Taliansky hyperloop bude premávať medzi Benátkami a Padovou.

Spoločnosť HyperloopTT oznámila začiatok projektu Hyper Transfer, ktorý sa bude realizovať v spolupráci s talianskymi spoločnosťami Webuild a Leonardo v mene spoločnosti CAV (Concessioni Autostradali Venete). Cieľom projektu je vybudovať prvý funkčný komerčný hyperloop vlak premávajúci medzi Benátkami a Padovou. Spoločnosť HyperloopTT (Hyperloop Transportation Technologies) poskytne technológiu systému a návrh prototypu. Spoločnosť HyperloopTT stojí na čele vývoja hyperloopov, pričom už predtým predstavila koncept stanice slúžiacej vysokorýchlostným vlakom, HyperPort, a Hyperloop Express Freight, nákladnej siete založenej na hyperloopoch.

Na rozdiel od konvenčných vlakov hyperloopy nepremávajú po otvorených koľajniciach, ale v systéme riedkych vzduchových rúrok s magnetickou levitáciou, v ktorých môžu zrýchľovať na extrémne rýchlosti a vďaka takmer úplnej absencii trenia dosahovať rýchlosti až nad 1 000 km/h. Elon Musk, tvorca koncepcie hyperloopu, nazval toto vozidlo piatou formou dopravy a zverejnil jeho plány, ktoré umožňujú každému, aby si ho postavil. Niekoľko spoločností začalo s vývojom a na viacerých miestach boli zriadené skúšobné trate na testovanie ešte nižších rýchlostí, ale hyperloop, ktorý by sa pohyboval pôvodne plánovanou rýchlosťou a zrýchľoval sa vákuovými trubicami, zatiaľ nebol nikde postavený.

​Vývoj hyperloopu v Európe by mohol dostať impulz vďaka projektu Hyper Transfer a zúčastnené spoločnosti sú odhodlané realizovať prvý komerčný hyperloop na kontinente. Hyper Transfer je len prototyp a bude fungovať ako sieť na krátke vzdialenosti medzi Benátkami a Padovou, ale ak všetko pôjde podľa plánu, mohol by dokázať životaschopnosť tejto jedinečnej formy dopravy. Služby budú prepravovať ľudí aj batožinu a budú slúžiť osobnej a nákladnej doprave v oblasti spôsobom šetrným k životnému prostrediu a bez emisií.

V prvej fáze projektu Hyper Transfer spoločnosti vypracujú štúdiu uskutočniteľnosti a v ďalšej fáze vypracujú podrobné plány a začnú s výstavbou, testovaním a udeľovaním licencií. Taliansky hyperloop má pred sebou ešte dlhú cestu, ale podľa Andrésa de Leóna, generálneho riaditeľa spoločnosti HyperloopTT, by mohol byť prvým zo série vybudovaných hyperloopov.

Súvisiace články