Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Aerotaxík, ktorý pristáva ako vták
Zdielať na
Mototech

Aerotaxík, ktorý pristáva ako vták

Zdroj: Phractyl

Macrobat bol špeciálne navrhnutý na africké podmienky, no je otázne, či sa vôbec niekedy zrealizuje.

​Hoci aerotaxi, podobne ako autá, bicykle a lietadlá, budú v budúcnosti určite štandardizované, nová forma dopravy, ktorá sa zatiaľ len vyvíja, je stále dobrým zdrojom pre kreatívnych dizajnérov. Juhoafrický startupový koncept s názvom Phractyl však vyčnieva aj v tejto rôznorodej oblasti.

Jednoosobový eVTOL s názvom Macrobat, zatiaľ existuje len na papieri. Svojimi krídlami nalomenými pri motoroch a nohami namiesto kolies, pripomína skôr dravca ako lietadlo. Koncept nie je náhodný, dizajnéri sa robotickými nohami ohybnými v niekoľkých miestach snažia reflektovať africké podmienky: Macrobat im umožní vzlietnuť a pristáť na miestach, kde nie je infraštruktúra, takže lietadlo by sme dokonca mohli nazvať leteckým SUV.

Pokiaľ ide o jeho schopnosti, Phractyl je celkom optimistický: podľa webovej stránky, bude Macrobat schopný naraz prekonať až 150 kilometrovú vzdialenosť a jeho maximálna rýchlosť by mala dosiahnuť 180 km/h. Vozidlo by malo mať nosnosť až 150 kilogramov a bude ho možné ovládať na diaľku. Podľa konštruktérov sa okrem cestovania bude môcť využiť na prepravu, leteckú záchranársku či poľnohospodársku činnosť.

Ako tvrdí New Atlas, okolo konceptu sa vynára viacero otázok. Plány napríklad ukazujú, že pilot pri štarte a pristávaní kvôli naklopeniu kokpitu vôbec neuvidí zem, čo sa pravdepodobne vyrieši kamerami. Vytvorenie robotických nôh vyzerá byť oveľa väčší problém, ako keby bol stroj vybavený kolesami. Toto riešenie môže spôsobiť, že sa aerotaxík stane nestabilným, na čo budú musieť jeho konštruktéri nájsť riešenie.

Konštruktéri Macrobatu budú mať množstvo času prehrýzť sa týmito otázkami, pretože v súčasnosti navrhujú iba krídla a elektrický pohonný systém a podľa ich vlastných slov bude trvať roky, kým bude Macrobat pripravený. Phractyl zatiaľ zbiera peniaze na projekt na Patreone, takže ak vidíte fantáziu v nezvyčajnom aerotaxíku, môžete podporiť túto myšlienku. Pre budúcnosť Macrobatu sa ale nezdá príliš upokojujúce, že sa do projektu zatiaľ rozhodlo investovať len päť ľudí.