Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Podľa moskovského starostu sa vráti značka Moskvič
Zdielať na
Tech

Podľa moskovského starostu sa vráti značka Moskvič

Zdroj: AZLK

Renault predal väčšinový podiel v Avtovaz NAMI a 100 percent akcií Renault Russia Moskve.

Rusko znárodnilo veľkú továreň, ktorá patrila Renaultu, a má v úmysle ju použiť na oživenie slávneho automobilu Moskvič zo sovietskej éry. Francúzska automobilka hovorí o „zodpovednej voľbe“ pre tisíce svojich zamestnancov v Rusku.

Zdá sa, že tento krok je prvým veľkým prevodom súkromného majetku do štátnych rúk po tom, čo ruskí predstavitelia pohrozili znárodnením západných podnikov po invázii Moskvy na Ukrajinu.

„Rozhodol som sa zapísať továreň do majetku mesta a obnoviť výrobu historickej značky Moskvič,"

- oznámil moskovský starosta Sergej Sobjanin.

„Novú kapitolu v histórii Moskviču otvoríme v roku 2022,“ dodal a zaviazal sa, že si ponechá „väčšinu“ zamestnancov a subdodávateľov závodu Renault.

Ikonická sovietska značka, autá Moskvič boli po celé desaťročia všadeprítomné v uliciach Sovietskeho zväzu. Na výrobnú spoločnosť bol vyhlásený konkurz v roku 2006, 75 rokov po uvedení svojho prvého modelu a päť rokov po výrobe posledného vozidla.

Wikimedia

​Vo vyhlásení, ktoré priniesla agentúra Reuters, Renault označil predaj svojho väčšinového podielu v Avtovaze spoločnosti NAMI a 100 percent akcií Renaultu Russia mestu Moskva za „zodpovednú voľbu“.

"Dnes sme prijali ťažké, ale nevyhnutné rozhodnutie a robíme zodpovedné rozhodnutie voči našim 45 tisíc zamestnancom v Rusku,"

- povedal generálny riaditeľ Luca de Meo.

Renault začal s výrobou automobilov v Rusku v rámci spoločného podniku s mestom Moskva v roku 2005. Pozastavil prevádzku vo svojom závode v Moskve v marci 2022 kvôli ruskej invázii na Ukrajinu.