Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Balená voda obsahuje stokrát viac mikroplastov, než sme si mysleli
Zdielať na

Balená voda obsahuje stokrát viac mikroplastov, než sme si mysleli

Pozrite si tiež archívne video o kontaminovanej pitnej vode.

Výskumníci vyvinuli novú zobrazovaciu techniku na efektívnejšie zisťovanie a identifikáciu mikroplastov, ktorá odhalila, že balená voda obsahuje až stokrát viac nanočastíc, ako sa doteraz odhadovalo. Je to znepokojujúce, pretože tieto častice sa môžu hromadiť v ľudských tkanivách a prenášať škodlivé látky.

Vedci z Kolumbijskej univerzity pod vedením environmentálneho chemika Naixina Qiana vyvinuli novú zobrazovaciu techniku na detekciu a identifikáciu mikroplastov vo fľaškovej vode. Výskumníci sú zdesení tým, čo zistili.

Nanomateriály sa nachádzajú vo fľaškovej vode v koncentráciách 100-krát vyšších, než sa predtým odhadovalo, píše Science Alert.

Nová technológia využíva mikroskopiu so stimulovaným Ramanovým rozptylom a umožňuje rozlíšiť a identifikovať jednotlivé častice nanomateriálov, a to aj v prípade plastových fragmentov menších ako jeden mikrometer. Podstata spočíva v tom, že niekoľko laserov bolo naladených tak, aby rezonovali so špecifickými molekulami, čo umožňuje identifikovať chemickú štruktúru cieľových častíc pomocou krížových databáz chemických rezonancií.

​V štúdii výskumníci testovali niekoľko populárnych značiek balenej vody v USA. Prekvapujúco zistili, že na jeden liter pripadá 370 tisíc častíc, z ktorých 90 percent tvorili nanomateriály - v priemere 240 tisíc častíc nanomateriálov na liter. To je výrazne viac ako predchádzajúce odhady, ktoré sa týkali väčšinou väčších častíc. Najčastejšie zisteným plastom bol polyamid, ktorý sa používa vo vodných filtroch, a nie PET, materiál používaný vo fľašiach.

Science Alert dodáva, že nanomateriály, ktoré sú často vedľajšími produktmi priemyselných procesov a degradácie väčších plastov, predstavujú významné zdravotné riziko, pretože sú schopné prekonávať biologické bariéry a potenciálne sa hromadiť v ľudských tkanivách. Hoci mikroplasty nie sú bezprostredne toxické, pretrvávajú obavy z ich dlhodobých účinkov na zdravie, najmä preto, že môžu priťahovať škodlivé látky, ako sú baktérie odolné voči antibiotikám a ftaláty. Tieto menšie plasty majú preto potenciál "prepašovať" tieto toxíny do citlivých ľudských tkanív.

Qian a jeho kolegovia tiež dúfajú, že nová technológia vrhne svetlo na interakcie medzi plastovými časticami a biologickými tkanivami, čo nám pomôže dozvedieť sa viac o toxicite týchto látok.

Súvisiace články