Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Čínsky humanoidný robot mieri do ľudských príbytkov
Zdielať na

Čínsky humanoidný robot mieri do ľudských príbytkov

Zdroj: LimX Dynamics

CL / 1 robí malé kroky smerom k reálnemu využitiu. Robot má byť ideálnym fyzickým stelesnením všeobecnej umelej inteligencie.

Humanoidný robot od čínskej spoločnosti LimX Dynamics je výsledkom dlhého evolučného procesu: spoločnosť najprv vytvorila len robotické nohy, ktoré slúžili ako základ stroja, aby experimentovala so štruktúrou potrebnou na stabilný a zároveň dynamický pohyb, a potom zostrojila kompletný CL-1, ktorý má teraz hornú časť tela, ruky a hlavu. Jedinečnou vlastnosťou humanoida je jeho schopnosť dynamicky sa pohybovať na základe pozorovania v reálnom čase, t. j. prispôsobovať svoje pohyby akémukoľvek terénu tým, že sa spolieha na údaje získané neustálym monitorovaním svojho prostredia. To mu umožňuje vymaniť sa z obmedzení vopred naprogramovaného, "slepého" pohybu a ľahšie sa prispôsobiť novým a neznámym podmienkam.

Spoločnosť LimX Dynamics vyskúšala toto percepčné ovládanie v teste, v ktorom robot stúpal po schodoch a potom sa vybral na krátku prechádzku von, pričom na podobnú orientáciu využíval vnímanie v reálnom čase. Výrobca v súčasnosti používa robota na experimentovanie a vývoj, ale je určený aj na použitie v automobilových továrňach, na prácu v nebezpečných prostrediach a na domáce služby v rámci univerzálneho využitia, ako optimálne stelesnenie AGI (Artificial General Intelligence).

Súvisiace články