Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Google vyvinul systém predpovede počasia: Je podstatne presnejší ako súčasný
Zdielať na
Tech

Google vyvinul systém predpovede počasia: Je podstatne presnejší ako súčasný

Zdroj: FreePik

Výskumná odbor umelej inteligencie DeepMind spoločnosti Google vytvoril systém predpovede počasia, ktorý jasne prekonáva súčasný štandard a predpovedá počasie až desať dní vopred.

Podľa správy na portáli Ars Technica sa výkonnosť softvéru s názvom GraphCast porovnávala s analýzami s "vysokým rozlíšením", ktoré vytvorilo Európske centrum pre strednodobé predpovede počasia (ECMWF) v takmer 1 400 bodoch. Skúmali sa napríklad prízemná teplota, rýchlosť a smer vetra, tlak a šesť atmosférických faktorov v tridsiatich siedmich rôznych výškach. Model založený na umelej inteligencii dosiahol lepšie výsledky v deväťdesiatich percentách prípadov; iba v troposfére, teda v časti atmosféry blízko Zeme, dosiahol model lepšie výsledky, a to prakticky na sto percent.

Predpovede založené na umelej inteligencii navyše nevyžadujú veľa energie: spoločnosť tvrdí, že desaťdňovú predpoveď možno na špecializovanom počítači TPU (Tensor Processing Unit) vytvoriť za jednu minútu. Skoršie systémy niekedy potrebujú hodiny na spustenie na superpočítači so stovkami jednotiek, pretože používajú algoritmy založené na fyzikálnych rovniciach. Na druhej strane GraphCast bol energeticky náročný len z hľadiska vývoja umelej inteligencie, pretože na vytvorenie predpovedí bolo potrebné spracovať štyri desaťročia údajov, a nie vzorcov.

Podľa experta ECMWF sa AI v meteorológii "vyvíja oveľa rýchlejšie a veľkolepejšie, ako by sa ešte pred dvoma rokmi predpokladalo". Spoločnosť Google zároveň tvrdí, že je príliš skoro hovoriť o nahradení predchádzajúcich systémov, ktoré sú už dlho testované a v niektorých prípadoch dokážu viac, takže GraphCast ich môže zatiaľ dopĺňať a podporovať.

Súvisiace články