Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Google už dokáže riešiť matematické, geometrické a fyzikálne príklady
Zdielať na

Google už dokáže riešiť matematické, geometrické a fyzikálne príklady

Zdroj: Pixabay

Najobľúbenejší vyhľadávač na svete a jeho sprievodná aplikácia Google Lens teraz môžu pomôcť študentom a rodičom so zložitými predmetmi, ako je trigonometria a fyzika. Navyše môžete systému zadávať úlohy formou obrázkov, videí či textu.

Podľa TechCrunch stačí zadať rovnicu do vyhľadávacieho poľa alebo na ňu namieriť mobilný fotoaparát v aplikácii Google Lens a dostanete správnu odpoveď - a návod. Softvér pomáha aj ľuďom, ktorí sa chcú učiť, tým, že vysvetľuje, ako vypočítať problém. V probléme uvedenom v ich blogovom príspevku cyklista zrýchli z 22 m/s na rýchlosť 37 m/s za dve sekundy. Program nás prevedie štyrmi krokmi, aby sme pochopili, prečo je priemerné zrýchlenie 7,5 m/s².

Geometria je zložitejší problém, pretože sa ťažšie opisuje slovami, takže pre inžinierov spoločnosti Google to bola väčšia výzva. Napríklad poznanie dĺžky dvoch strán trojuholníka je oveľa jednoduchšie nakresliť ako vysvetliť slovami - preto aplikácia Lens teraz dokáže interpretovať diagramy a text úlohy spoločne. Umožňuje to technológia MUM (multitask unified model). V rozhovore pre TechCrunch však manažér vývoja produktu Robert Wong zdôraznil, že riešenia geometrických úloh sú zatiaľ obmedzené na obvod a plochu trojuholníkov, Pytagorovu vetu a výpočet neznámych uhlov a dĺžok strán. Cieľom bolo začať s úlohami, ktoré by zaujímali väčšinu ľudí, a potom rozšíriť ich znalosti systému.

Google

​Pred niekoľkými týždňami spoločnosť OpenAI, ktorá vyvinula ChatGPT, na príklade zmeny polohy sedadla bicykla ukázala, aké jednoduché je pýtať sa umelej inteligencie nielen slovami, ale aj obrázkami. Dá sa však očakávať, že špecializované systémy budú poskytovať spoľahlivejšie riešenia ako všeobecné chatboty - hoci GPT-4 je údajne lepší ako GPT-3.5, ktorý beží pod bezplatným ChatGPT.

"Na základe našich testov je naša presnosť veľmi vysoká,"

uviedol Robert Wong o novo preukázaných schopnostiach spoločnosti Google.

Každý, kto chce túto technológiu vyskúšať a diskutoval o nej so svojím učiteľom, by mal zadať . Zatiaľ bude fungovať len na stolových počítačoch, pričom do konca roka je prisľúbená verzia pre mobilné zariadenia. Vyhľadávač už obsahuje aj trojrozmerné modely pre tisíce predmetov, takže ho môžete použiť napríklad na hodinách biológie, chémie alebo astronómie.

Súvisiace články