Jasno
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Špeciálny vynález NASA je klenotom spální: Mnohé páry sú zaň nesmierne vďačné
Zdielať na
Tech

Špeciálny vynález NASA je klenotom spální: Mnohé páry sú zaň nesmierne vďačné

Zdroj: Pixabay

Dnes sa zdá byť úplne bežný, hoci na ňom pracovali inžinieri NASA.

Čo to môže byť: nachádza sa vo vašej spálni a vynašla ho NASA? Samozrejme, ak chcete, môžete ju umiestniť aj do detskej izby, a to je len dobre. Ak sa zamyslíte, vybaví sa vám nejaké špičkové elektronické zariadenie, ale tentoraz hovoríme o niečom oveľa obyčajnejšom: o matracoch vyrobených technológiou pamäťovej peny.

Hoci sa matrace s pamäťovou penou dostali na trh domácností len nedávno, ich história siaha oveľa ďalej. V polovici 60. rokov 20. storočia ešte stále prebiehali vesmírne preteky medzi Ruskom a USA. A inžinieri NASA boli na pozore pred čímkoľvek, od najmenšej chyby až po najväčšiu katastrofu. Vidno to aj na takých zdanlivých maličkostiach, ako poťahy na sedadlách astronautov. To bolo dôležité najmä pri štarte a prílete, keď bol na astronautov vyvíjaný neuveriteľný tlak.

Vyžadovalo si to materiál s povrchom, ktorý by rovnomerne rozložil energiu a poskytoval absorpciu energie a zároveň mäkké vlastnosti zmierňujúce tlak. Nielenže to umožnilo pohodlnejšie dlhé cesty do vesmíru, ale poskytlo to aj väčšiu bezpečnostnú ochranu, ktorá účinne tlmila náraz v prípade kolízie.

Pamäťová pena - v začiatkoch známa ako "pružinová pena" - sa pri tlaku prispôsobuje tvaru tela. Túto technológiu vynašiel Charles Yost, ktorý vyvinul špeciálnu pamäťovú penu počas práce pre NASA. Táto technológia sa však neskôr začala využívať v mnohých ďalších oblastiach.

V 70. rokoch ju napríklad s veľkým úspechom používal futbalový tím Dallas Cowboys v prilbách a od 80. rokov sa používala na ochranu dlhodobo chorých pacientov pred vznikom preležanín.  Z tohto materiálu sa dodnes vyrábajú zdravotné sedacie vankúše, čo veľmi teší ortopédov. Pamäťová pena sa používa aj na poťahy sedadiel lietadiel a motocyklov a v motoristickom športe sa používa aj na zníženie zaťaženia jazdcov, čo môže v prípade nehody zachrániť život. Najčastejšie sa však začala používať v odevnom priemysle, kde sa používa na výrobu obuvi a vložiek do topánok a v odevoch na mieru pre tvarované postavy.

Každý, kto už má doma jeden z týchto matracov, môže potvrdiť obrovský rozdiel medzi týmito posteľnými matracmi a tradičnými pružinovými matracmi.

Súvisiace články