Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Desivá vízia: Chcú čítať myšlienky pomocou nového vynálezu?
Zdielať na
Tech

Desivá vízia: Chcú čítať myšlienky pomocou nového vynálezu?

Zdroj: Pixabay

Už ani naše najstráženejšie tajomstvá nebudú viac v bezpečí?

Vedecko-fantastické knihy a filmy sa už dlho s obľubou zaoberajú otázkou, ktorá by sa pre mnohých rovnala nočnej more. Ide o čítanie myšlienok. Doteraz sme mohli žiť v šťastnom vedomí, že aspoň naše najvnútornejšie tajomstvá sú v bezpečí a svetu sa odhalia len vtedy, ak si to budeme želať. V budúcnosti sa to však vďaka novému objavu môže ľahko zmeniť.

Telepatia, jasnovidectvo a čítanie myšlienok. Len tri z obľúbených kľúčových pojmov, s ktorými sme sa často stretávali vo fantasy dielach, ale dlho sa žiadne z nich nepovažovalo za možné v realite. Podľa článku v IFLScience však vedci z Texaskej univerzity dosiahli významný prielom vo výskume mozgových vĺn a vďaka tomu možno bude možné prekladať myšlienky ľudí. Jednoducho povedané, čítať myšlienky.

Tak ako v prípade mnohých rozhodujúcich vedeckých objavov nedávnej minulosti, aj tento prelom je zásluhou umelej inteligencie. Cieľom vedcov bolo skenovať mozgovú aktivitu ľudí pomocou neinvazívneho skenovania a potom pomocou modelu strojového učenia preložiť výsledné myšlienky do písomnej podoby.

V tejto oblasti sa už predtým dosiahlo niekoľko malých úspechov, ktoré však dokázali interpretovať len slová alebo krátke vety. Význam súčasného úspechu spočíva v tom, že si nevyžadoval vsadenie rôznych implantátov ani neobmedzoval rozsah výrazov, ktoré mohli subjekty počas experimentu myslieť.

Algoritmus, ktorý sa nazýva sémantický dekodér, podobne ako technológia používaná v ChatGPT, zbiera niekoľko hodín údaje od človeka počúvajúceho zvuky, ktorého mozgové funkcie sa skúmajú pomocou funkčnej magnetickej rezonancie. Neskôr so súhlasom subjektu dokázali preložiť jeho myšlienky, keď počúval alebo si predstavoval iný zvukový súbor.

Metóda im neumožňuje doslovne zapísať myšlienky, ale umožňuje zachytiť ich podstatu a reprezentovať ju písomne s dostatočnou presnosťou. S náležitým tréningom dokázala umelá inteligencia pracovať dobre v polovici prípadov a niekedy s úplnou presnosťou.

Táto technika nie je samoúčelná, pretože v budúcnosti by mohla umožniť samostatnú komunikáciu ľuďom, ktorí stratili schopnosť hovoriť v dôsledku choroby alebo nehody. Našli sa však mnohí, ktorí vyjadrili silné výhrady voči tomuto objavu, ktorý by podľa nich mohol byť ďalším krokom k temnej budúcnosti a úplnému sledovaniu jednotlivcov.

Vedci, ktorí program viedli, sa snažili všetkých upokojiť, pričom sa odvolávali na obmedzenia postupu a zabudované obranné mechanizmy, ale ľahko sa môže objaviť zlovestná myšlienka. Je možné, že sa čoskoro dočkáme éry myšlienkovej polície, ktorú George Orwell ohlásil v románe 1984?

Súvisiace články