Oblačno
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Lietajúce rodinné autá: Luxusná dovolenka v budúcnosti?
Zdielať na
Tech

Lietajúce rodinné autá: Luxusná dovolenka v budúcnosti?

Zdroj: Lazzarini Design Studio

Éra lietajúcich áut ešte nenastala, ale hneď ako bude táto možnosť dopravy dostupná, skutočne bohatí ľudia budú môcť v tomto modeli lietať.

​Štúdio talianskeho dizajnéra Pierpaola Lazzariniho sa špecializuje na vývoj špeciálnych dopravných prostriedkov, ktoré majú luxusný dizajn a zároveň sú originálne. Niektoré z návrhov zostanú navždy len na papieri, iné sa budú vyrábať, keďže štúdio Lazzarini sa často rozhoduje o realizácii konceptu na základe záujmu.

To je aj prípad najnovšieho nápadu Aircar, pre ktorý bol vypracovaný len vizuálny koncept, pričom prototyp je prisľúbený na rok 2024 a modely, ktoré sa dostanú na trh po tomto dátume a len v prípade, že bude dopyt. Na rozdiel od väčšiny dnes vyrábaných lietadiel typu VTOL (vertical takeoff and landing vehicles) nebude Aircar poháňaný elektrinou, ale štyrmi prúdovými motormi, ktoré má vyrábať spoločnosť Rolls-Royce. Vzhľadom na vysokú spotrebu paliva nebude vozidlo na špičke v oblasti ochrany životného prostredia, ale ponúkne vynikajúci výkon.

Podľa Autoevolution dojazd leteckého automobilu výrazne prevyšuje výkony eVTOL pre letecké taxíky a na jeden záťah dokáže prekonať vzdialenosť až 1 200 km, pričom jeho maximálna rýchlosť je 750 km/h. To sa zdá byť na lietajúce auto slušné, najmä v porovnaní s výkonmi eVTOL: Alauda Aeronautics Airspeeder Mk4, o ktorom sa tvrdí, že je najrýchlejší svojho druhu, by mal dosiahnuť 360 km/h za 30 sekúnd. Pre porovnanie, lietadlá leteckých spoločností zvyčajne lietajú cestovnou rýchlosťou okolo 900 km/h. Pokiaľ ide o špecifikácie, o lietadle Lazzarini nie je známych príliš veľa podrobností, ale zatiaľ nie sú veľmi dôležité také detaily, ako je presný dizajn alebo odhadovaná cena, keďže tento koncept je ešte ďaleko od realizácie. Je pravdepodobné, že konštruktéri v budúcnosti plány spresnia alebo dokonca zmenia, hoci Aircar bude určite predstavovať luxusnú úroveň v rámci svojej triedy.

Isté je, že štúdio Lazzarini nemá v úmysle vytvoriť jednomiestny automobil, ani letecké taxi, ale skôr rodinný letecký automobil s vodičom/pilotom a tromi cestujúcimi, pričom vo vnútri bude priestor na malú batožinu. Ak sa služby leteckého taxíka skutočne rozbehnú v termíne, ktorý si spoločnosti zvyčajne určujú, teda už v rokoch 2024-2025, a ak sa potom cestovanie vzduchom v mestách pomaly stane pre ľudí samozrejmosťou, je možné, že sa úplne nový typ cestovania stane súčasťou každodenného života, čo uľahčí infraštruktúra a rozvoj služieb leteckého taxíka a vznik vertiportov v mestách.

V takejto budúcnosti si, samozrejme, bohatí budú môcť dovoliť špecializované letecké dopravné prostriedky. Pre tých, ktorí si môžu dovoliť parkovať lietajúce autá vo svojich garážach namiesto nudných "retro" štvorkolesových vozidiel, bude Aircar ideálnym spôsobom, ako si užiť rodinnú dovolenku a sledovať premávku na diaľniciach z výšky.

Súvisiace články