Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
eVTOL ešte nikdy nedoletel tak ďaleko
Zdielať na
Tech

eVTOL ešte nikdy nedoletel tak ďaleko

Zdroj: AutoFlight

Rekord v najdlhšej vzdialenosti preletenej s eVTOL bol prekonaný: najnovšia generácia Prosperity spoločnosti Autoflight prekonala rekord spoločnosti Joby Aviation z roku 2021.

Výrobcovia eVTOL neustále pracujú na novších modeloch, ktoré sú majú byť zvyčajne určené ako letecké taxíky a v niektorých prípadoch ako osobné vozidlá: Prosperity spoločnosti Autoflight patrí do prvej kategórie, čo znamená, že sa s týmto lietadlom plánuje spustiť letecká osobná doprava. Verzia Prosperity I POC2 (proof-of-concept) bola predstavená minulé leto a predpokladá sa, že konečná verzia by sa mohla dostať do Európy do roku 2025, po spustení medzimestskej dopravy v Číne, ak sa dovtedy získajú potrebné povolenia.

Prosperity bude lietať s pilotom a prepravovať troch cestujúcich a osemvrtuľové vozidlo bude mať dolet najmenej 250 km, čo znamená, že na jedno nabitie môže cestovať nielen v rámci miest, ale aj medzi vzdialenými lokalitami. Schopnosti vozidla sa vyskúšali 23. februára na testovacej dráhe spoločnosti, kde absolvovalo 20 kôl na vopred určenej trase.

Vozidlo eVTOL doteraz lietalo pod diaľkovým ovládaním a podarilo sa mu prekonať rekord v dĺžke jazdy na jedno nabitie, aj keď doterajšieho lídra nepredbehlo. Rekord v dolete pre elektrické vozidlá s jedným miestom vzletu a pristátia držala spoločnosť Joby Avionics s 248 kilometrami,

Autoflight ho teraz prekonal o dva kilometre s doletom 250,3 kilometra.

Špeciálne navrhnuté lietadlo prekonalo vzdialenosť za 1 hodinu a 38 minút, pričom nepretržite krúžilo nad dráhou.

Súvisiace články