Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Revolučná inteligentná maska na oči: Pomôže vám lepšie spať
Zdielať na
Tech

Revolučná inteligentná maska na oči: Pomôže vám lepšie spať

Zdroj: Somalytics

Sledovaním a zaznamenávaním pohybov našich očí nám vývoj spoločnosti Somalytics v USA môže pomôcť zmapovať naše spánkové vzorce, a tým zlepšiť kvalitu nášho spánku.

Maska na spanie SomaSleep je prvým výrobkom, ktorý využíva technológiu spoločnosti s názvom SomaCap. Zariadenie je vybavené veľmi malými kapacitnými snímačmi, ktoré dokážu jedinečným spôsobom sledovať pohyby očí bez použitia kamery. V maske sa nachádza osem senzorov SomaCap, ktoré monitorujú oči a umožňujú podrobné domáce monitorovanie spánkových fáz, takže používateľ nemusí absolvovať monitorovanie v nemocničnom prostredí.

Senzor v maske má malé elektrické pole a ak sa oko pohne, naruší to silové pole, povedala Barbara Barclay, riaditeľka spoločnosti Somalytics. Zariadenie rozpozná, či je oko otvorené alebo zatvorené, čo doteraz žiadne zariadenie nedokázalo. Prístroj SomaSleep využíva pohyb očnej buľvy a očného viečka na presné zisťovanie pohybu oka, čím poskytuje prehľad o tom, čo sa v skutočnosti deje počas spánku, dodala Barclay.

Maska predstavená na veľtrhu CES 2023 je prototyp, takže ešte nemá všetky funkcie, ktoré bude mať komerčne dostupný model. Očakáva sa, že batéria vydrží osem hodín a nízka spotreba energie senzorov SomaCap znamená, že nebude potrebný veľký zdroj energie, ktorý by produkoval veľké množstvo tepla. Údaje sa budú zhromažďovať a zobrazovať v aplikácii, ktorá je ešte vo vývoji, a spoločnosť Somalytics vydá aj balík pre vývojárov, ktorí budú môcť produkt integrovať do svojich vlastných aplikácií.

Vo vnútri masky monitorujú oči štyri a štyri senzory SomaCap

Somalytics

​SomaSleep je dôležitý nielen pre výskum spánku, ale mohol by byť prelomový aj pre okuliare VR (virtuálnej reality), keďže v súčasnosti najrýchlejšie sledovače očí pre VR majú rýchlosť 200 Hz a čas spracovania približne 26 milisekúnd, snímač SomaCap pracuje s frekvenciou 1000 Hz s oneskorením maximálne tri milisekundy. Rozdiel medzi údajmi sa nemusí zdať veľký, ale je dostatočne veľký na to, aby náš mozog vnímal rozdiel medzi virtuálnou a fyzickou realitou, čo je pri používaní okuliarov VR nevýhoda.

Ak senzory SomaCap dokážu v budúcnosti nahradiť štandardné kamery, hmotnosť a spotreba energie inteligentných okuliarov a zariadení VR by sa mohla výrazne znížiť a otázky ochrany súkromia by mohli stratiť význam.

Hoci ide zatiaľ len o prísľuby, je veľmi pravdepodobné, že so zavedením 5G spôsobí vývoj spoločnosti Somalytics skutočnú revolúciu na trhu so zariadeniami virtuálnej reality.

Súvisiace články