Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Čoskoro prídu notebooky, ktoré dokážu zobraziť trojrozmerný obraz bez okuliarov
Zdielať na
Tech

Čoskoro prídu notebooky, ktoré dokážu zobraziť trojrozmerný obraz bez okuliarov

Zdroj: ASUS

Spoločnosť Asus na veľtrhu CES predstavila svoj najnovší produkt, displej OLED Asus Spatial Vision, ktorý dokáže zobrazovať obsah v troch rozmeroch bez potreby okuliarov alebo iného príslušenstva.

Podľa portálu Pocket-lint táto technológia funguje pomocou webových kamier, ktoré sledujú pohyby očí používateľa a vytvárajú 3D efekt s tzv. lentikulárnym efektom. Autor mal možnosť vyskúšať si v praxi, čo dokážu notebooky vybavené takýmito displejmi, a technológia je tak dobrá, ako sa zdá: 3D efekt spôsobuje, že sa objekty objavia 10 až 12 centimetrov od obrazovky, ale dokáže aj opak, čiže sa môže ponoriť do obrazovky.

ASUS

​Podľa spoločnosti Asus budú prvými notebookmi s touto zobrazovacou technológiou modely ProArt Studiobook 16 a Asus Vivobook 16 Pro, ktorých uvedenie na trh sa očakáva v treťom štvrťroku tohto roka. Spoločnosť Asus vyvinula tieto stroje špeciálne pre tvorcov, čo sa odráža nielen v špeciálnom displeji, ale aj v ďalších špecifikáciách strojov. Okrem 16-palcovej obrazovky s rozlíšením 3200 × 2000 pixelov a 120 Hz obnovovacou frekvenciou budú oba notebooky k dispozícii s najnovšími procesormi Intel Core i9-13980HX, grafickými kartami GeForce RTX 4070 a 64 GB pamäťou RAM, pričom v prípade Vivobook sú k dispozícii až 2 terabajty a v prípade Studiobook až 8 terabajtov úložného priestoru.

Ako upozorňuje portál Pocket-lint, najväčšou otázkou v súvislosti s 3D displejmi bude, koľko obsahu bude k dispozícii na podporu tohto druhu technológie, keďže ide o úplne jedinečné riešenie. V každom prípade sa Asus údajne snaží okolo tejto technológie vybudovať celý ekosystém a spojil sa s holandskou spoločnosťou Dimenco, ktorá sa špecializuje na priestorové zobrazovanie.

Súvisiace články