Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
V podobe hologramu sa už dokážeme preniesť kamkoľvek: Veľmi realistickým spôsobom
Zdielať na
Tech

V podobe hologramu sa už dokážeme preniesť kamkoľvek: Veľmi realistickým spôsobom

Zdroj: Proto

Proto Epic má byť komunikačným riešením budúcnosti, ktoré ponúka oveľa realistickejší zážitok ako jednoduchý videochat.

Spoločnosť Proto (predtým Portl) uviedla v poslednej dobe na trh niekoľko holografických zariadení vrátane menšieho stolného zariadenia Proto M, ktoré sa s rozmermi približne 31*74*22 cm ľahko zmestí do každej domácnosti a umožňuje holografický prenos, ktorý pôsobí trojrozmerne, a oveľa väčšieho zariadenia Proto Epic, ktoré umožňuje vizualizáciu celého tela v životnej veľkosti.

Hologram v kabíne Epic vytvára dojem, že zobrazovaná osoba sa skutočne nachádza v kabíne

a tým umožňuje oveľa intenzívnejšie a bližšie interakcie ako tradičné stretnutia, napríklad videochat.

Keďže kabína má rozmery 137*222*73,5 cm, váži 191 kg a stojí približne 60 tisíc dolárov, nie je pravdepodobné, že sa čoskoro objaví v domácnostiach ľudí a nahradí diskusie na obrazovke (alebo dokonca osobné stretnutia), ale verzia Proto M s cenovkou dvetisíc dolárov by mohla ponúknuť zaujímavú možnosť pre tých, ktorí chcú experimentovať s niečím novým a môžu si túto špeciálnu technológiu dovoliť. Proto Epic a M nie sú primárne určené na každodenné použitie, ale pre spoločnosti na zobrazovanie virtuálnych hostiteľov, influencerov, na podfarbenie hudobných alebo iných podujatí, na lekárske aplikácie alebo dokonca na vzdelávacie účely. Jedným z prvých používateľov tohto zariadenia je University of Central Florida, kde program Dr. Hologram poskytuje študentom možnosť praktizovať medicínu prostredníctvom analýzy vopred nahraných situácií alebo situácií v reálnom čase v hologramovej kabíne.

Vizualizácia pomocou Proto Epic a M sa vytvára pomocou umelej inteligencie a vysoká kvalita je zabezpečená použitím kamier s vhodným rozlíšením, pre ktoré spoločnosť odporúča rozlíšenie 4K pri 3030fps a pripojenie internetu s minimálnou rýchlosťou sťahovania a odosielania 25 Mb/s. Holografické zariadenia vydržia intenzívne používanie, čo znamená, že môžu fungovať 24 hodín denne, ale Proto odporúča, aby sa zariadenia pri nepretržitom používaní reštartovali každé 2 až 3 dni. Spoločnosť za Proto M získala na veľtrhu CES, ktorý je prehliadkou najinovatívnejších technologických inovácií, už druhýkrát v tomto roku cenu za inovácie v kategórii Digitálne zdravie.

Súvisiace články