Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Bugatti Chiron Super Sport 300+ končí: Výrobca odovzdal posledný kus
Zdielať na
Tech

Bugatti Chiron Super Sport 300+ končí: Výrobca odovzdal posledný kus

Zdroj: Bugatti

Automobilka Bugatti sa pochválila, že ukončila produkciu modelu Chiron Super Sport 300+. Posledný z 30-kusovej série bol totiž nedávno odovzdaný majiteľovi.

Chiron Super Sport 300+ vznikol ako produkčná verzia vozidla, ktorý sa v roku 2019 na testovacom ovále Ehra-Lessien v Dolnom Sasku rozbehol na rekordných 490,484 km/h.

Auto má s ohľadom na spomínaný rýchlostný úspech upravenú karosériu s dlhšou zadnou kapotou, nový kryt motora alebo vertikálne poskladané koncovky výfuku v difúzore. Každý z 30 exemplárov tiež nesie rovnakú farebnú kombináciu ako rekrodný vzor, ​​odhalený čierny karbón tak dopĺňajú žiarivo oranžové dekory.

Od originálu sa civilný Super Sport 300+ líši napríklad vyššou svetlou výškou alebo komfortnými sedadlami v kabíne. Ale hlavne tým, že sa na 490 km/h nerozbehne.

O pohon sa síce stará osemlitrový motor W16 so štvoricou turbodúchadiel s výkonom 1.176 kW (1600 k), autá sú však vybavené obmedzovačom, ktorý posádke dovolí ísť rýchlosťou najviac 442 km/h.

Koniec výroby prevedenia Super Sport 300+ však neznamená konečnú pre samotný Chiron. Jeho produkcia je síce už zabraná a auto vypredané, Bugatti však musia desiatky vozidiel ešte postaviť. Tento rok vraj firma plánuje dodať najmenej 80 vozidiel, pričom časť budú tvoriť modely Chiron Super Sport alebo Centodieci.

A čo bude ďalej?

Už sa hovorí o nástupcovi, ktorý zrejme bude využívať spaľovací motor, ale súčasne u neho prebehne istý stupeň elektrifikácie. Nástupca Chironu by sa verejnosti mohol predstaviť v roku 2024, potenciálni kupci, ktorých značka osloví, zrejme budú mať šancu si auto prezrieť oveľa skôr. Ukážky sa údajne dočkajú možno už tento rok.

Súvisiace články