Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prepustený zamestnanec tvrdí, že Facebook má prístup k vymazaným správam
Zdielať na
Tech

Prepustený zamestnanec tvrdí, že Facebook má prístup k vymazaným správam

Zdroj: Pixabay

Od roku 2018 vraj Facebook, čiže Meta, číta vymazané správy z Messengera.

Bývalý zamestnanec Facebooku Brennan Lawson tvrdí, že gigant sociálnych médií vytvoril špeciálny „protokol“, ktorý umožňuje vidieť vymazané správy používateľov Messengeru, aby ich mohol odovzdať orgánom činným v trestnom konaní. Spomínané zariadenie môže podľa neho porušovať americké aj európske zákony na ochranu údajov.

„Facebook má prístup k údajom, ktoré používatelia chceli natrvalo zničiť, napríklad celú históriu súkromných a odstránených správ,“

uviedol Lawson a dodal, že „protokol“ vstúpil do platnosti okolo novembra 2018 a ovplyvnil široké spektrum používateľov vrátane detí používajúcich aplikáciu Messenger Kids.

Ak sa to potvrdí, spochybní to predchádzajúcu komunikáciu spoločnosti Meta o tom, ako narába s určitými používateľskými údajmi.

Gizmodo sa v tejto veci obrátili na spoločnosť Meta a jej hovorca uviedol, že "tieto tvrdenia sú úplne nepodložené a budeme sa proti nim dôrazne brániť."

Lawson teraz žaluje Facebook (Meta) a žiada viac ako 3 milióny dolárov ako odškodné a represívne odškodnenie, pretože sa domnieva, že bol prepustený preto, že nedávno vyjadril obavy ohľadom legálnosti tohto nástroja – podľa oficiálneho vyjadrenia sa Meta so špecialistom rozlúčila z dôvodu nesprávneho použitia jedného z jeho nástrojov na správu používateľov.

Súvisiace články