Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Letí ako lietadlo, ale pristáva ako helikoptéra
Zdielať na
Tech

Letí ako lietadlo, ale pristáva ako helikoptéra

Zdroj: Manta Aircraft

Lietadlá Manta Aircraft majú vďaka hybridnému pohonu dolet až 1000 kilometrov a napriek svojmu lietadlovému tvaru vzlietajú a pristávajú vertikálne.

​V roku 2020 švajčiarska spoločnosť Manta Aircraft predstavila prvých členov rodiny lietadiel ANN, ktoré kombinujú výhody eVTOL a malých lietadiel: môžu pristávať z jedného miesta alebo na veľmi krátkej dráhe (menej ako sto metrov), ale svojim tvarom evokujú lietadlá, vďaka čomu sa s nimi ľahšie manévruje vo vzduchu a sú lepšie ovládateľné ako ich náprotivky eVTOL. Oficiálne sa tieto lietadlá nazývajú HeV/STOL. O hybridný pohon sa stará turbína, ktorá dodáva elektrinu akumulátoru a elektromotorom, takže akumulátor je možné nabíjať aj počas letu, čo značne zvyšuje dolet.

Podľa popisu spoločnosti dokážu stroje naraz prejsť až 300-1000 kilometrov bez pristátia, takže budú vhodné nielen na vnútromestskú prepravu a vďaka spoľahlivej prevádzke ich možno využiť aj pri plnení úloh, ktoré si vyžadujú rýchlosť a minimálny pristávací priestor: ako napríklad preprava darcovských orgánov, ktorú bude riešiť ANN2 v spolupráci s Avionord Medical Shipping. Podľa oznámenia v marci sa očakáva, že prvé dodávky začnú po roku 2026. Lietadlá zabezpečia, aby zamestnanci spoločnosti mohli včas dodať orgány, vyhnúť sa premávke na cestách a využijú miesta na pristátie nemocničných helikoptér.

Manta Aircraft bude svoje stroje predávať aj na súkromné ​​použitie a vyvinie niekoľko platforiem: multifunkčnú verziu pre dve osoby, ako aj štvormiestny biznis model a ANN-DRONE, ktorý bude vhodný na účely sledovania alebo na poľnohospodárske práce a bude v budúcnosti k dispozícii s plne automatickým systémom.

Súvisiace články