Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Austrálsky dron dokáže za jeden deň vysadiť 40 tisíc stromov
Zdielať na

Austrálsky dron dokáže za jeden deň vysadiť 40 tisíc stromov

Zdroj: AirSeed Technologies

Dron, vyvinutý spoločnosťou AirSeed Technology, využíva umelú inteligenciu na zasievanie semienok zo vzduchu.

Klčovanie stromov je dnes jednou z najväčších environmentálnych výziev, ktoré v mnohých smeroch ovplyvňujú ekosystém Zeme. Úbytok biotopov rôznych živočíšnych a rastlinných druhov ohrozuje prežitie desiatok tisíc druhov, pričom miznutie stromov má kvôli klimatickým zmenám negatívny vplyv aj na kolobeh uhlíka.

Podľa štatistík OSN je v súčasnosti na Zemi asi štyridsať miliónov štvorcových kilometrov lesa a hoci sa miera odlesňovania v posledných rokoch trochu skonsolidovala, množstvo zalesnenej pôdy stále klesá o približne 70 tisíc kilometrov štvorcových ročne (pre porovnanie - rozloha Slovenska je 49 tisíc kilometrov štvorcových).

V poslednom čase sa rozbehlo množstvo akcií na výsadbu stromov a okrem individuálnych a občianskych iniciatív túto metódu často využívajú aj veľké spoločnosti. Austrálska spoločnosť Airseed Technology vyvinula dron s názvom Artmeis, ktorý dokáže úplne automaticky rozhadzovať semená stromov a môže tiež pomôcť pri zalesňovaní pôdy ležiacej úhorom.

„Každý z našich dronov dokáže zasadiť 40 tisíc nádob so semenami za deň a lietajú úplne automaticky,“

uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Andrew Walker, podľa ktorého by touto metódou mohli pri zalesňovaní postupovať 25-krát rýchlejšie a o 80 percent lacnejšie. Jedným z kľúčových riešení je „obal osiva“, ktorú spomína aj Walker, čo je strúčik vyrobený z biomasy, ktorý semenám nielen dodáva živiny potrebné na rast, ale chráni ich aj pred vtákmi, hlodavcami a hmyzom.

Pred vzlietnutím sa drony jednotlivo naplnia semenami odrôd, ktoré vyhovujú pôde, a zariadenia potom semená automaticky roznesú na správne miesto po vopred naprogramovanej trase. Drony tiež zaznamenávajú presné súradnice semien, takže AirSeed môže nepretržite monitorovať vývoj stromov. Podľa Euronews Green spoločnosť doteraz vysadila päťdesiattisíc stromov s konečným cieľom vysadiť do roku 2024 stovky miliónov stromov.

Súvisiace články