Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Desivé zábery: Ničivú silu tornáda zachytili dronom
Zdielať na
Video

Desivé zábery: Ničivú silu tornáda zachytili dronom

Zdroj: Youtube/Reed Timmer

Víchrice nie sú v Kansase ničím nezvyčajným, preto sa veľká časť štátu nachádza v takzvanej „Aleji tornád“ (hovorové označenie pre časť USA v ktorej sa najčastejšie vyskytujú tornáda) a sú tu zaznamenané druhé najväčšie víry po Texase, v priemere viac ako deväťdesiatkrát ročne.

Na druhej strane je aj dnes vzácnosťou zachytiť takýto úkaz počasia v naozaj dobrej kvalite zblízka, keďže väčšina tornád zúri menej ako desať minút a tí, ktorí bývajú nablízku, majú na starosti aj lepšie vec, ako si nakrúcať búrku. Preto sú nasledujúce zábery meteorológa Reeda Timmera  minulotýždňového ničivého tornáda v Andoveri výnimočné.

Víchrica má hodnotenie EF3 Fujitovej stupnice, čo znamená rýchlosť vetra 219 – 266 km/h, a Wikipedia ju charakterizovala slovami: „môžu zmiznúť celé poschodia, vzniknúť vážne škody na väčších budovách (ako sú nákupné centrá), prevrátiť vlaky, popadať stromy a ťažšie vozidlá sa môžu zdvihnúť do vzduchu.“

Napriek tomu Trimmer uviedol, že v búrke zázrakom nikto neprišiel o život. Úžasný záznam bol mimochodom urobený pomocou dronu Dominator vyvinutého spoločnosťou Israeli Aeronautics Defence Systems na sledovanie, prieskum a spravodajské úlohy.

Súvisiace články