Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
BMW XM: Šialene extravagantné a enormne silné
Zdielať na
Tech

BMW XM: Šialene extravagantné a enormne silné

Zdroj: BMW

BMW M má mať opäť raz špeciálny model. Nebude to superšport ako kedysi M1, ale tentokrát obrie SUV!

​Športová divízia mníchovskej automobilky BMW M v roku 2022 oslávi 50 rokov svojej existencie a také jubileum si žiada nejakú tú oslavu. V Mníchove už na tom pracujú, chystajú hneď niekoľko modelov predstavených na pripomienku tohto historického míľnika. Popri M3 Touring, ostrejšej verzii M3/M4, zrejme nazvanej CSL, to má byť aj špeciálny model, ktorého podobu už čoskoro naznačia štúdie BMW Concept XM.

Tento špeciálny model divízie BMW M bude veľké SUV.

Naznačuje to predok vozidla s obrovskými ľadvinkami, výrazne tvarovanou kapotou v štýle M3/M4 a naopak minimalistickými svetlometmi. Zaujímavosťou je aj osvetlený lem obličiek alebo prídavné svetlá na streche, tie však zrejme zostanú vyhradené konceptu.

BMW

​Tento model, ktorý sa má postaviť na vrchol hierarchie mníchovskej ponuky SUV, sme doteraz poznali pod nepotvrdeným označením BMW X8. Vedenie automobilky ale nakoniec podľa zákulisných správ rozhodlo, že vozidlo bude predávané výhradne s logami M, a preto nakoniec ponesie označenie BMW XM. Také meno je pritom historicky späté s Citroënom... Pôjde len o druhý špeciálny model v histórii divízie, tým prvým (a doteraz jediným) bol superšport BMW M1, predstavený v roku 1978. Inak všetky "eMká" vychádzali z modelov bežnej ponuky značky BMW .

BMW

​BMW XM Concept podľa zákulisných správ stavia na elektrifikovanom pohone, konkrétne využije plug-in hybridný systém, ktorý sa má do budúcna objaviť aj v sériových autách - popri produkčnej verzii XM aj v ďalších modeloch, okrem iného budúcej generácii BMW M5.

Do predaja sa sériové BMW XM dostane počas roku 2022.