Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mazzanti Evantra Pura: Taliansky superšport s americkým srdcom
Zdielať na
Tech

Mazzanti Evantra Pura: Taliansky superšport s americkým srdcom

Zdroj: Mazzanti Automobili

Mazzanti Automobili neustále inovujú svoj superšport Evantra. „Čistá“ verzia Pura schudla a dostala modernizovaný kokpit. Stáva sa základným modelom značky.

Evantra je tu s nami vlastne už dekádu. Taliansky malovýrobca používa počas väčšiny tohto obdobia americkú techniku ​​od General Motors.

Evantra sa v roku 2011 ešte volala Mugello a poháňal ju 3,5-litrovou kvapalinou chladený šesťvalcový boxer s dvoma turbami. Za desať rokov ale ušla pekný kus cesty vrátane zmeny mena (Evantra bola etruská bohyňa nesmrteľnosti) a aj továrenskej značky. Unikátne dozadu otvárané dvere jej zostali po celú dobu, základné tvary tiež.

Mazzanti Evantra s uprostred umiestnenými americkými „svalmi“ debutovalo na Top Marques Monaco v apríli 2013. Odvtedy vznikli verzie Millecavalli a 771 (2016), ktoré sa hodia viac na okruh, hoci majú cestnú homologáciu. Ďalej nasledovali ešte extrémnejšie 781 a Millecavalli R.

Nová základná verzia Pura je oproti osem rokov starej Evantre odľahčená, váži len 1290 kg. Bola predstavená na bienále vo Florencii, umeleckom festivale v sobotu 23. októbra 2021.