Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Farbu očí vám teraz zmení operácia: Je o ňu enormný záujem
Zdielať na

Farbu očí vám teraz zmení operácia: Je o ňu enormný záujem

Zdroj: FreePik

Operácia trvalej zmeny farby očí by mohla byť novým svätým grálom estetických zákrokov.

Mnohí ľudia chcú, aby ich oči mali inú farbu ako pôvodnú. Túžba zmeniť farbu očí môže vzniknúť z rôznych dôvodov. Niektorých jednoducho zaujíma, ako by vyzerali s modrými alebo zelenými očami namiesto hnedých, alebo majú pocit, že iná farba by sa lepšie hodila k ich osobnosti.

Sú aj takí, ktorých vedie zvedavosť a sebavyjadrenie. Rôzne farby očí ponúkajú príležitosť na sebavyjadrenie, podobne ako ľudia z času na čas menia farbu vlasov alebo štýl.

A, samozrejme, je tiež pravda, že určité farby očí sa v určitých kultúrach považujú za obľúbenejšie alebo atraktívnejšie. Aj tento spoločenský tlak môže prispieť k tomu, že ľudia chcú mať inú farbu očí.

Takéto túžby sa dnes dajú uspokojiť rôznymi spôsobmi. Jednou z najobľúbenejších metód je nosenie farebných kontaktných šošoviek, ktoré poskytujú dočasnú zmenu. Existujú však aj postupy, ktoré sľubujú trvalú zmenu farby očí, ale tie môžu byť drahé a potenciálne nebezpečné, preto je potrebné ich dôkladne zvážiť.

Nedávno sa do ponuky možností pridala aj kozmetická chirurgia na trvalú zmenu farby očí, ktorá by podľa niektorých názorov mohla byť čoskoro rovnako úspešná ako prsné implantáty. Tento trend je v niektorých častiach Európy populárny už približne desať rokov a v USA sa v posledných rokoch vďaka sociálnym médiám skutočne rozmohol.

Možnosti sú zatiaľ obmedzené, ale ak lekárska veda objaví ekonomický potenciál dúhových implantátov, je len otázkou času, kedy sa táto nízkoriziková metóda objaví ako prvá licencovaná estetická procedúra.

Doktor Alexander Movshovich už vyvinul chirurgický nástroj, ktorý v rohovke vytvorí malý kanálik na vstreknutie injekcie meniacej farbu. Zákrok je ako tetovanie oka, ale namiesto niekoľkých kanálikov na vloženie pigmentu si tento postup vyžaduje len jeden alebo dva malé otvory. Okrem toho táto metóda eliminuje aj možnosť úniku tohto vstreknutého pigmentu.

Zákrok stojí približne 12 tisíc dolárov. Movshovich vykonal takmer tisíc zákrokov na zafarbenie očí a priznal, že spočiatku mal pochybnosti o ich bezpečnosti. Skúsenosti však ukázali, že väčšina ľudí po zákroku uvádza len malú bolesť, okrem suchých očí, dočasného rozmazaného videnia a pocitu mravčenia, a väčšina príznakov zmizne do dvoch dní. Niekoľkí hlásili bolesť a mravčenie po dobu jedného alebo dvoch mesiacov, ale väčšina pacientov je so zákrokom veľmi spokojná, takže sa pomaly stáva masovou procedúrou.

Súvisiace články