Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Šokujúca správa: Svet by mohol prísť o banány
Zdielať na

Šokujúca správa: Svet by mohol prísť o banány

Pozrite si tiež archívne video o jednoduchom zbavení sa banánovej šupky.

Po 50. rokoch minulého storočia banány opäť čelia hrozbe plesní. Tentoraz bol vypracovaný dôkladne premyslený plán, ktorý by v prípade presného prevedenia mohol zabrániť vážnejšiemu problému.

Fusarium oxysporum je názov hubového patogénu, ktorý by mohol čoskoro urobiť z vášho ranného banánového smoothie len príjemnú spomienku. Patogén blokuje prístup živín do plodov, čo v konečnom dôsledku spôsobuje vädnutie.

Tento patogén navyše nie je úplne neznámy: v 50. rokoch 20. storočia jeho skorší variant prakticky zlikvidoval komerčnú produkciu banánov, ale určite zlikvidoval aj banán Gros Michel. Dovtedy bol najobľúbenejší, ale po tom, čo ho Fusarium oxysporum vyhubilo, ľudia vyšľachtili odrodu Cavendish - aby bol odolný voči rôznym chorobám. Dnes je to najobľúbenejšia odroda banánov.

Cavendish bol istý čas skutočne chránený pred hubovými chorobami, ale v 90. rokoch 20. storočia ho zasiahla nová „epidémia“, ktorá sa rozšírila z juhovýchodnej Ázie do strednej Európy. Tento variant sa začal nazývať Fusarium oxysporum (TR4), čo je dodnes skrátený názov.

Biológ Li-Jun Ma, prvý autor štúdie uverejnenej v časopise Nature Microbiology, a jeho tím už desať rokov skúmajú patogén banánov Cavendish, ktorý nie je potomkom toho, ktorý spôsobil stratu Gros Michel. TR4 už totiž nesie niektoré akcesorické gény - ktoré produkujú oxid dusnatý - ktoré zrejme zohrávajú kľúčovú úlohu v jednoduchosti, s akou tento patogén infikuje.

Vedci však stále nevedia, ako môže huba uvoľňovať takýto škodlivý plyn bez toho, aby sama spôsobovala škody - zistili však, že vyradenie génov, ktoré regulujú produkciu oxidu dusnatého, znižuje infekčnosť huby, uzatvára Popular Science.

Výskumníci dúfajú, že v tomto smere budú pokračovať aj v ďalšom výskume, a upozorňujú, že monokultúra - čiže spoliehanie sa na jedinú odrodu - je nebezpečný spôsob pestovania plodín, ktorý môže byť živnou pôdou pre patogény. Je rozumnejšie spoliehať sa na viacero odrôd banánov ako na jednu - a rozmanitosť je dôležitá aj pre iné plodiny.

Súvisiace články