Polojasno
10°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Trápia vás horúčavy? Vyskúšajte metódu chladenia americkej armády
Zdielať na

Trápia vás horúčavy? Vyskúšajte metódu chladenia americkej armády

Pozrite si tiež archívne video o horúčavách a suchu.

Vedci americkej armády prišli s jednoduchou a ľahko použiteľnou metódou na ochladzovanie vojakov v teréne. Je to riešenie, ktoré môže doma vyskúšať každý.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na niekoľko nasledujúcich dní výstrahu pred horúčavami. Denné maximá môžu dosiahnuť až 36 stupňov Celzia a noci neprinesú žiadnu skutočnú úľavu. Väčšina ľudí by sa najradšej celý deň chladila v klimatizácii alebo si aspoň častejšie dopriala príjemný ochladzovací kúpeľ. Oba spôsoby ochladzovania sú dobré, ale ak sa chcete cítiť lepšie rýchlejšie, vyskúšajte metódu americkej armády.

"Hoci americká armáda tiež odporúča ľadový kúpeľ, ak sa naň necítite, môžete jednoducho naliať studenú vodu do veľkej misy alebo vedra a dať do nej ľad," uvádza CBS News. Podľa podplukovníka americkej armády Davea DeGroota dokáže ľadový kúpeľ znížiť vnútornú teplotu tela až o pol stupňa Celzia, čo možno neznie ako veľa, ale pocitovo je to tak, vďaka čomu sa budete cítiť oveľa príjemnejšie. Ponorenie rúk do ľadovej vody má rovnaký účinok, pretože krvný obeh roznáša ochladenú krv v ruke do všetkých častí tela. Účinok trvá približne pol minúty.

Podľa CBS News výskumníci americkej armády vyvinuli metódu, ktorá má udržať vojakov sviežich za každých podmienok, dokonca aj v horúčave. USA majú zhruba 1 000 špeciálnych stolov a skladovacích jednotiek na udržanie chladu vojakov, ale rovnakú metódu používajú aj hasiči a NASA.

V horúčavách platia rovnaké rady ako inokedy: pite veľa vody, zdržiavajte sa na chladných a tienistých miestach, medzi 11. a 18. hodinou sa zdržiavajte mimo slnka, a ak musíte ísť von, používajte opaľovací krém, aby ste sa chránili pred spálením.

Súvisiace články