Polojasno, dažďové prehánky
31°
Bratislava
Adriána
26.6.2024
Otravujú vás uzávery na fľašiach? Počkajte na 1. júla!
Zdielať na

Otravujú vás uzávery na fľašiach? Počkajte na 1. júla!

Pozrite si tiež archívne video o love na plávajúce plasty.

Európska únia v roku 2018 rozhodla, že plastové uzávery by mali byť na fľašiach pevne pripevnené. Hoci to má znamenať výrobu väčšieho množstva plastov, cieľom je chrániť životné prostredie.

O necelý mesiac sa fľaše, ktoré používajú tradičné plastové uzávery, nadobro stiahnu z regálov. Takýchto výrobkov v posledných mesiacoch pribúda a od júla 2024 bude Európska únia zaväzovať výrobcov nápojov, aby vyrábali len výrobky vo fľašiach s pripevneným uzáverom.

Prečo je to potrebné?

Zmenu priniesla smernica EÚ oznámená v roku 2018, ktorej cieľom je znížiť množstvo jednorazového plastového odpadu. Nápojové spoločnosti sa vtedy vyjadrili proti zavedeniu nového riešenia. Tvrdili, že to len zvýši množstvo plastového odpadu, keďže na pripevnenie uzáveru k fľaši bude potrebné vyrobiť ďalší kus plastu.

Toto riešenie nepoteší spotrebiteľov, ktorí sa už s novým typom fľaše stretli.

Paradoxne by však toto riešenie mohlo v skutočnosti pomôcť znížiť množstvo plastov v životnom prostredí.

EuroNews uvádza, že podľa údajov Európskej únie sú plastové uzávery v súčasnosti najväčším zdrojom plastového znečistenia pláží, ale pripevnením uzáveru k fľaši výrobcovia znížia množstvo plastov, ktoré po sebe spotrebitelia zanechajú. Zvýši sa tým aj účinnosť recyklácie.

Toto riešenie budú čoskoro nasledovať aj ďalšie. Legislatíva prijatá v marci čoskoro zakáže balenie čerstvého ovocia a zeleniny a miniatúrnych toaletných potrieb v hoteloch, ako aj balenie potravín v reťazcoch rýchleho občerstvenia.

Ak sa vrátime k uzáverom, EÚ dáva výrobcom možnosť slobodne si vybrať spôsob upevnenia uzáverov na fľaše. To pravdepodobne povedie k rôznym riešeniam, hoci riešenia od svetových výrobcov si pravdepodobne osvoja aj menší hráči. 

Súvisiace články