Jasno
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Používate YouTube? Prišiel s novinkou, ktorá zachráni životy
Zdielať na

Používate YouTube? Prišiel s novinkou, ktorá zachráni životy

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako poskytnúť prvú pomoc deťom.

YouTube predstavil inováciu, ktorá môže skutočne zachrániť život.

Platforma na zdieľanie videí YouTube predstavil novú funkciu, ktorú možno považovať za život zachraňujúcu, pretože vám môže pomôcť vždy, keď to budete potrebovať. YouTube ponúka spoľahlivé videá prvej pomoci, ktoré používateľom pomôžu získať správne informácie v núdzových situáciách. Ak si chce niekto napríklad pozrieť infarkt, YouTube zobrazí autentické videá prvej pomoci v hornej časti výsledkov vyhľadávania.

Zároveň však zobrazí aj konkrétne videá prvej pomoci, ktoré zachraňujú život a ktoré môže každý použiť, aby sa naučil, čo robiť v núdzových situáciách. Tieto krátke videá krok za krokom, ktoré vznikli v spolupráci s Mass General Brigham a mexickým Červeným krížom, budú pokrývať celý rad základných naliehavých zdravotných situácií a postupov prvej pomoci. Ukážky sa zaoberajú aj tým, ako vykonať Heimlichovu metódu pri dusení, resuscitáciou, rozpoznaním prvých príznakov infarktu a ďalšími témami z oblasti urgentnej zdravotnej starostlivosti.

Americký Červený kríž vyžaduje, aby ste pred akýmkoľvek ošetrením v rámci prvej pomoci zavolali na číslo 911 a okamžite informovali záchrannú službu - mnohé zdravotné stavy sú časovo citlivé. Návod na poskytnutie prvej pomoci pred príchodom sanitky potom nájdete na YouTube. Správne poskytnutá prvá pomoc môže často zabrániť ďalšiemu zhoršeniu stavu pacienta alebo stabilizovať pacienta pred príchodom sanitky.

Vysvetľujúce videá pokrývajúce naliehavé zdravotné situácie zahŕňajú predávkovanie opioidmi, záchvat, srdcový infarkt, psychózu, masáž srdca, dusenie/Heimlichovu metódu, krvácanie, mŕtvicu, uhryznutie hadom, použitie lana, pokus o samovraždu a otravu/predávkovanie. YouTube ponúka aj kurz resuscitácie trasením v spolupráci American Heart Association; oplatí sa ju pozrieť už teraz, aby ste vedeli, čo robiť v skutočnej núdzovej situácii.

YouTube nedávno podnikol kroky na podporu spoľahlivejších informácií o zdraví. Minulý rok napríklad YouTube začal potláčať videá obsahujúce zavádzajúce lekárske informácie vrátane potratov a pseudovedeckých alebo nevyskúšaných spôsobov liečby rakoviny a COVID-19.

Informačné boxy prvej pomoci budú v USA k dispozícii v angličtine a španielčine, v nasledujúcich mesiacoch budú nasledovať ďalšie jazyky a krajiny.

Súvisiace články