Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Čo rozhrýzlo veľkého bieleho žraloka na polovicu? Vyskytli sa desivé špekulácie
Zdielať na
Life

Čo rozhrýzlo veľkého bieleho žraloka na polovicu? Vyskytli sa desivé špekulácie

Pozrite si tiež archívne video o tom, prečo žraloky útočia.

V Austrálii našli pozostatky žraloka, ale čo ho mohlo zabiť?

Zdochlina veľkého bieleho žraloka, ktorú vyplavilo na breh v Austrálii spôsobuje rozruch. Nejde o obyčajnú zdochlinu: stredná časť tela žraloka je úplne roztrhaná.

Veľkého bieleho žraloka dlhého približne 3 metre vyplavilo 17. októbra na breh v Portlande. Predpokladá sa, že sa stal obeťou nejakého atentátu, a špekulácií pribúda. Ben Johnstone, ktorý vyvolal medzi miestnymi obyvateľmi intrigy, pre Sky News povedal, že si je takmer istý, že morského predátora napadla kosatka.

NÁRODNÉ HISTORICKÉ MÚZEUM TO NEPOPRELO A UVIEDLO, ŽE VEĽKÝ BIELY ŽRALOK, AKO AJ KOSATKA SÚ VRCHOLOVÍ PREDÁTORI, KTORÍ STOJA NA VRCHOLE POTRAVINOVÉHO REŤAZCA.

V 90. rokoch 20. storočia bola v Spojených štátoch spozorovaná kosatka, ktorá napadla žraloka. Veľrybe sa podarilo žraloka omráčiť tak, že doňho narazila, prevrátila ho hlavou nadol, vyniesla ho na hladinu oceánu a zadusila ho. To však nie je všetko, pretože sa zistilo, že obrovské zviera potom zjedlo žraločiu pečeň, ktorá je bohatá na tuky a oleje, ktoré pomáhajú rybám udržať si vztlak.

Nedávne útoky v Južnej Afrike tiež ukázali, že kosatky selektívne odstraňujú nielen pečeň svojej koristi, ale niekedy aj srdce. V Austrálii však išlo o prvý incident, ktorý sa tam doteraz odohral, nikdy predtým sa nestalo, že by takýto veľký morský živočích bol vyplavený na breh. Údajne zdochlinu zozbierali vedci v Melbourne, aby ju mohli ďalej skúmať. Až potom sa dozvieme pravdu o tom, čo sa stalo veľkému bielemu žralokovi, dovtedy zostáva prípad záhadou.

Súvisiace články