Zatiahnuté
13°
Bratislava
Sabína
27.10.2024
Desivý objav: Lekári prvýkrát v histórii ľudstva našli v srdci niečo, čo tam predtým nebolo
Zdielať na
Life

Desivý objav: Lekári prvýkrát v histórii ľudstva našli v srdci niečo, čo tam predtým nebolo

Zdroj: Pixabay

Je to, samozrejme, spôsobené nadmerným znečistením, ktoré vnášame do nášho životného prostredia.

Vedci po prvýkrát objavili v ľudskom srdci a jeho najvnútornejších tkanivách niečo veľmi znepokojujúce, konštatuje vo svojom najnovšom článku IFLScience. Zatiaľ nedokážu povedať, aké to bude mať zdravotné následky, ale je jasné, že za hlavnú príčinu môže výlučne naša neschopnosť starať sa o našu planétu.

V novej štúdii vedci z nemocnice Beijing Anzhen v Číne odobrali vzorky srdcového tkaniva od 15 pacientov, ktorí podstúpili operáciu srdca, ako aj vzorky krvi pred a po operácii. Pomocou rôznych zobrazovacích techník tím našiel "tisíce unikátnych mikroplastových fragmentov vo väčšine vzoriek tkaniva", uvádza sa v tlačovej správe. Je jasné, že mikroplasty sa do tela dostali počas operácie,

EXISTUJÚ VŠAK DÔKAZY, ŽE V TKANIVE SRDCA BOLI USADENÉ MIKROPLASTOVÉ ČASTICE, KTORÉ TAM MOHLI BYŤ UŽ DÁVNO PRED OPERÁCIOU.

Mikroplasty boli prítomné vo všetkých vzorkách krvi. Vzorky krvi po operácii obsahovali mikroplasty menších rozmerov a rôznorodé typy plastov. To môže naznačovať, že niektoré mikroplasty sa mohli dostať do tela počas operácie. Zo vzoriek tkanív výskumníci našli celkovo deväť typov plastov v piatich typoch srdcového tkaniva. Niektoré mikroplasty boli zrejme prítomné už pred operáciou.

Tím identifikoval mikroskopické častice, plast, ktorý sa často používa ako nárazuvzdorná alternatíva skla. Medzi ďalšie typy plastov nájdené vo vzorke patril polyetyléntereftalát (bežne používaný v odevoch a nádobách na potraviny) a polyvinylchlorid (bežný v stavebníctve a na stavbách).

"Zistenie mikroplastov in vivo je znepokojujúce a sú potrebné ďalšie štúdie na preskúmanie spôsobu, akým sa mikroplasty dostávajú do srdcových tkanív, a potenciálnych účinkov mikroplastov na dlhodobú prognózu."

- píšu autori štúdie vo svojom závere.

Mikroplasty sa našli prakticky vo všetkých kútoch životného prostredia na Zemi, od antarktického ľadu až po arktický sneh. Okrem toho sa plasty začali masovo vyrábať pred menej ako sto rokmi.

Súvisiace články