Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pomocou tohto triku dokážete ušetriť množstvo energie
Zdielať na

Pomocou tohto triku dokážete ušetriť množstvo energie

Pozrite si tiež archívne video o šetrení na odpade.

O trik sa podelil svetoznámy vedec.

Taliansky vedec tvrdí niečo veľmi jednoduché, čo sa dá veľmi ľahko otestovať, dokonca ani naše návyky sa nemusia veľmi meniť, ale pokrievka môže byť pri varení veľkou pomocou.

O čo vlastne ide?

Mnohé slovenské domácnosti zrejme teraz trénujú, ako doma šetriť plynom a elektrinou. A v takýchto prípadoch je veľmi užitočné, ak sa do nápadov zapoja aj vedci a profesionálne nám povedia prečo a, samozrejme, aj ako. Najzaujímavejšie je, keď nám fyzik najvyššej ligy povie niečo neskutočne jednoduché, čo veľmi ľahko akceptujeme.

Taliansky fyzik Giorgio Pariasi, nositeľ Nobelovej ceny za fyziku, sa podelil s ľuďmi o starý jednoduchý trik súvisiaci s varením cestovín.

Stojatú vodu v jeho krajine poriadne rozvíril, keď prezradil, že veľa energie ušetríme, ak necháme sporák zapnutý len dovtedy, kým voda nezovrie. V tomto prípade, ak pridáte cestoviny a hrniec pevne zatvoríte vekom, môžete sporák vypnúť.

Tvrdenie obhajujú viacerí odborníci, keďže cestoviny sa varia preto, lebo im teplo odovzdáva horúca voda.

La Cuccina Italia píše, že touto metódou sa dá ušetriť až 47 percent energie vynaloženej na varenie spolu s emisiami oxidu uhličitého, čo je dosť pozoruhodné.

Súvisiace články