Zatiahnuté
14°
Bratislava
Michaela, Michal
29.9.2022
Úžasný trik: TOUTO maličkosťou dokážete podľa odborníka ušetriť v kuchyni množstvo energie
Zdielať na
Lifestyle

Úžasný trik: TOUTO maličkosťou dokážete podľa odborníka ušetriť v kuchyni množstvo energie

Zdroj: Pixabay

O trik sa podelil svetoznámy vedec.

Taliansky vedec tvrdí niečo veľmi jednoduché, čo sa dá veľmi ľahko otestovať, dokonca ani naše návyky sa nemusia veľmi meniť, ale pokrievka môže byť pri varení veľkou pomocou.

O čo vlastne ide?

Mnohé slovenské domácnosti zrejme teraz trénujú, ako doma šetriť plynom a elektrinou. A v takýchto prípadoch je veľmi užitočné, ak sa do nápadov zapoja aj vedci a profesionálne nám povedia prečo a, samozrejme, aj ako. Najzaujímavejšie je, keď nám fyzik najvyššej ligy povie niečo neskutočne jednoduché, čo veľmi ľahko akceptujeme.

Toto je taký moment.

Taliansky fyzik Giorgio Pariasi, nositeľ Nobelovej ceny za fyziku, sa podelil s ľuďmi o starý jednoduchý trik súvisiaci s varením cestovín. Stojatú vodu v jeho krajine poriadne rozvíril, keď prezradil, že veľa energie ušetríme, ak necháme sporák zapnutý len dovtedy, kým voda nezovrie. V tomto prípade, ak pridáte cestoviny a hrniec pevne zatvoríte vekom, môžete sporák vypnúť.

Tvrdenie obhajovali viacerí odborníci, keďže, ako sa hovorí, cestoviny sa varia preto, lebo im teplo odovzdáva voda, nie preto, že pod nimi buble.

La Cuccina Italia píše, že touto metódou sa dá ušetriť 47 percent energie (účet) vynaloženej na varenie spolu s emisiami oxidu uhličitého, čo je dosť pozoruhodné.

Súvisiace články

Najčítanejšie