Polojasno
14°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Pastor v Tennessee pálil knihy Harryho Pottera a Twilightu
Zdielať na
Life

Pastor v Tennessee pálil knihy Harryho Pottera a Twilightu

Zdroj: Jessica Fadel/Unsplash

Knihy spálil pastor z Tennessee, ktorý tvrdí, že niektoré zväzky majú na človeka démonický vplyv, píše Guardian.

Pastor Greg Locke upálil sériu Twilight a knihy o Harrym Potterovi okrem iného aj preto, že si myslí, že ide o čarodejníctvo. Pastor odvysielal pálenie knihy na Facebooku, no mnohí sa k nemu pridali naživo, aby zapálili zväzky, ktoré považujú za škodlivé.

"Vieme, do čoho ideme. Dajte mi to všetko! Nenechajte démonický vplyv vo vašich domovoch!"

- napísal pastor Greg Locke, ktorý je tiež zástancom pro-Trumpovej konšpiračnej teórie, v príspevku na Facebooku, ktorý bol medzitým odstránený. Pred spálením knihy Locke v kázni tvrdil, že bojuje proti "slobodomurárskym diablom" a že "v dohľadnej dobe nespácha samovraždu".

"Už sa nebavím s bosorkami, už sa nezahrávam s čarodejníctvom. Nezahrávam sa s démonmi. Vyzývam ich všetkých proti sebe, v mene Ježiša Krista,"

- povedal Locke účastníkom, ktorí výskali a tlieskali.

Podľa prítomného fotografa Tylera Salinasa, sa na podujatí nachádzal aj jeden protidemonštrant, ktorý ukazoval knihy Fahrenheit 451 a Pôvod druhov a do ohňa hodil knihu, pravdepodobne Bibliu.

Pastorova udalosť pálenia kníh prišla krátko po tom, čo jedna školská štvrť v Tennessee zakázala v stredoškolských triedach na vzdelávacie účely používanie komiksu Maus (americký komiks o holokauste, ktorú napísal a ilustroval Art Spiegelman, ktorý získal Pulitzerovu cenu). Dôvodom je, že komiks miestami obsahuje neslušné slová a jedna z jeho ilustrácií zobrazuje nahotu.

Zákaz komiksu a pálenie kníh pastorom nie sú ojedinelé prípady a zdá sa, že sú súčasťou nového trendu. Americká asociácia knižníc nedávno oznámila "bezprecedentný" nárast žiadostí o pridávanie kníh do zoznamu zakázaných. Kým v roku v roku 2020 bolo napadnutých len 156 titulov, v roku 2021 sa ich počet zdvojnásobil.