Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vo Švajčiarsku schválili prvý prístroj, ktorý samostatne vykonáva eutanáziu
Zdielať na
Life

Vo Švajčiarsku schválili prvý prístroj, ktorý samostatne vykonáva eutanáziu

Zdroj: Exit International

Kapsula Sarco v sebe pomocou tekutého dusíka okamžite uspí človeka, u ktorého sa po niekoľkých minútach dostaví stav klinickej smrti. Výrobca Exit International chce týmto zariadením poskytnúť alternatívu k dodnes používaným metódam pasívnej eutanázie.

Hoci aktívna eutanázia nie je vo Švajčiarsku povolená, asistovaná samovražda (tj. pasívna eutanázia) nie je zákonom zakázaná. Túto príležitosť zvyčajne využívajú nevyliečiteľní pacienti, ktorým ich zdravotný stav spôsobuje vážne utrpenie. Podľa Swiss Info sa vlani v krajine rozhodlo pre asistovanú samovraždu s použitím pentobarbitalu sodného na lekársky predpis, približne 1 300 ľudí.

Alternatívou k nemu je kapsula vytvorená Dr. Philipom Nitschkem v roku 2017, ktorá podľa jej vynálezcu umožňuje úplne bezbolestný odchod: Sarco používa tekutý sodík na zníženie obsahu kyslíka v kapsuly z 21 na 1 percento za pol minúty, čo spôsobí, že osoba v nej upadne do bezvedomia a do 5-10 minút do stavu klinickej smrti. Kapsulu je na požiadanie možné doručiť kamkoľvek, takže každý sa môže sám rozhodnúť, kde chce eutanáziu vykonať a tlačidlo, ktorým sa proces spustí, si klient stlačí sám.

Exit International

​Nitschke v rozhovore pre Swiss Info uviedol, že ich cieľom je z dlhodobého hľadiska úplne vylúčiť lekárov z procesu, vrátane psychiatrických vyšetrení, ktoré si vyžadujú osobnú asistenciu. Vynálezca si predstavuje, že duševné zdravie pacientov by v budúcnosti sledovala umelá inteligencia, no pokiaľ to nebude možné, môžu získať licenciu na použite prístroja na základe online testu, s platnosťou jedného dňa.

Vo Švajčiarsku sú momentálne dve takéto kapsuly a očakáva sa, že tretia sa vyrobí budúci rok, ale spoločnosť Exit International, výrobca stroja, kvôli pandémii mierne spomaľuje tempo. Na finálnej kapsuly je osadená aj kamera, prostredníctvom ktorej môže osoba vo vnútri udržiavať kontakt s vonkajším svetom a zaznamenávať svoj súhlas pred spustením stroja.