Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Otvorte brány vášho čuchu: Navigácia v záplave sveta vôní
Zdielať na
Life

Otvorte brány vášho čuchu: Navigácia v záplave sveta vôní

Zdroj: Shutterstock

Pravý džentlmen sa pozná nielen podľa upraveného výzoru a vyberaných spôsobov, ale taktiež podľa príjemnej vône, ktorú okolo seba šíri. Čím lepšie zapôsobíte na všetky zmysly ľudského tela, tým vyššiu šancu máte sa stať zapamätateľným. Dnes viac o vôňach a ako si nájsť tú svoju.

Vône na nás pôsobia vo veľmi špecifickom zmysle - zážitok z vône putuje v mozgu priamo do časti spojenej s emóciami a obchádza racionálne centrum. Pri vdychovaní a analýze vône sa preto neubránime pocitom, ktoré v nás vyvolá. Vôňa, ktorú pre seba vyberiete, priamo odráža vašu osobnosť, zážitky a spomienky, keďže podvedome sme všetci priťahovaní k vôňam, ktoré sú nám nejakým spôsobom známe. Aj množstvo naneseného parfumu o vás môže veľa prezradiť. Výrazný parfum v priveľkom množstve odráža prehnané a umelo vybudované ego. Vyrovnaní muži so zdravým sebavedomím aplikujú menšie množstvo parfumu a musíte sa k nim priblížiť, aby ste ho plne obsiahli. Tento trik sa považuje za to správne množstvo parfumu či toaletnej vody.

Aký je medzi nimi rozdiel?

Začnime vodou po holení, ktorej hlavnou úlohou je upokojiť pokožku dezinfekciou, hydratáciou a uzavretím pórov. Jej príjemná vôňa je len plusom a spočíva v 1-3 percentnom obsahu parfumových olejov. Vôňa na vás vydrží dve až tri hodiny od aplikácie. Toaletná voda má vyšší obsah parfumových olejov, a to v rozpätí medzi 4-8 percentami, čo ju robí nevhodnou pre aplikáciu na pokožku tváre. Vydrží šesť až osem hodín. Všetky produkty okrem vody po holení preto aplikujte na pulzujúce miesta na tele ako krk, zápästie, vnútornú stranu lakťov alebo hruď. Kolínska voda sa s 2-5 percentným obsahom vonných látok nachádza medzi vodou po holení a toaletnou vodou. 

Originál namiešal Johann Farina v roku 1709 v nemeckom Kolíne a jej základ tvoria citrusové vône.

Dnes sa názov „kolínska“ zamieňa s termínom parfum pre pánov a označuje menej koncentrovanú, cenovo dostupnejšiu verziu parfumu. Parfum je najsilnejší spomedzi vôní s koncentráciou parfumových olejov medzi 15-30 percent, čo sa odrazí na jeho cene. Nanáša sa v malom množstve, ktoré zaručene vydrží, čo z neho robí z pohľadu času dobrú investíciu.

A aká vôňa najlepšie vystihne vašu osobnosť?

  • Citrusové vône prebudia myseľ, zlepšia kognitívne funkcie, zdvihnú náladu a zároveň majú aj upokojujúci účinok. Spolu so športovými vôňami charakterizujú energických, rozhodných, pracovitých a cieľavedomých mužov.
  • Svieže parfumy s vôňou mora prezrádzajú elegantnú povahu s minimalistickými sklonmi.
  • Gurmánske parfumy obsahujú čokoládové, vanilkové, kávová alebo škoricové vonné zložky. Patria medzi nich aj oriešky či karamel a kombinujú sa s nejedlými bázami ako pačuli a pižmo. Tieto často orientálne vône evokujú zmyselnosť a charakterizujú hedonistickú a sexuálne dobrodružnú mužskú povahu.
  • Na druhej strane muž s parfumom vône dreva je vnímaný ako zodpovedný a sebavedomý. Volia ho prevažne šťastne ženatí páni a taktiež býva pozitívne prijatý v mužskej spoločnosti. Najluxusnejším parfumom s vôňou dreva je oud alebo agarové drevo, pochádzajúce z juhovýchodnej Ázie.
  • Z kvetinových parfumov je u mužov najrozšírenejšia ruža v kombinácií s tónmi kože, tabaku alebo dreva. Táto vôňa lichotí mužom ktorí sú podobne ako milovníci gurmánskych vôní dobrodružní, sofistikovaní a vyhľadávajú netradičné zážitky.

Zložky parfumu fyzicky aj chemicky reagujú s pokožkou a tak vytvárajú vašu jedinečnú a pre každého unikátnu vôňu. Na záver len dodáme, že pokiaľ používate viac ako jeden produkt s dlho trvajúcou vôňou uistite sa, že sa navzájom dopĺňajú.

Súvisiace články